![]() |
LA REVISTA CAP VERMELL DESAPAREIX DESPRÉS DE 26 ANYS
A Capdepera i Cala Rajada, la revista CAP VERMELL, va treure el seu darrer número, el passat gener de 2007, fou el número 279, en 26 anys de vida de la publicació. Els seus responsables han decidit no seguir amb la publicació de la revista, per (segons el darrer editorial): “No volem seguir. Ni més ni pus. Digau-li cansament, digau-li desencís, digau-li el que volgueu. El nostre compromís l’hem duït molt més lluny que no confiàvem quan començàrem, de manera que ja està bé així”. De totes formes, l’activitat de l’Associació Cultural Cap Vermell continuarà en actiu. Entre d’altres coses, volen mantenir d’empeus l’organització i lliurament del premi anual.
EL QUINZENAL, EL FELANITXER, UN NOU ASSOCIAT
Des de principis d’any, tenim un nou associat a Premsa Forana, es tracta de la nova publicació felanitxera EL FELANITXER. Es tracta d’una nova publicació d’informació general, en català, que es distribueix a Felanitx i la seva comarca. La responsabilitat de la susdita publicació es d’Astrolabi Balear S.L. i el director actual és Antoni González i la coordinadora Marta Aspachs. El Felanitxer té el tamany d’un periòdic, es fa en Off-set a tot color, té 16 pàgines i el tiratge és de 2.000 exemplars. El número 1 va sortir el setembre de 2006. Des de l’Associació de Premsa Forana donem l’enhorabona als responsables d’aquesta nova publicació, que ben segur ajudarà a enriquir encara més el corpus de revistes i periòdics de la Premsa Forana de Mallorca. I que sigui per molts anys.
7SETMANARI DE LLEVANT: 20 ANYS AMB MANACOR
Amb més de 1.000 números ja al carrer, concretament 1.044, la revista de la comarca de Llevant, 7SETMANARI, fa 20 anys que és amb tots els manacorins. Fou un 28 de novembre de 1986 quan la nova publicació començà el seu camí amb la informació de la comarca de Llevant i amb l’objectiu de cobrir un espai informatiu demandat. El treball constant i la il•lusió han estat les pautes que s’han seguit des del començament de la publicació. Així, setmana rere setmana, 7SETMANARI ha sortit al carrer per informar a tots els ciutadans, en un projecte que es manté viu, i sempre renovant-se, després d’aquests 20 anys i més de 1.000 números. Donem doncs l’enhorabona a tot l’equip de redacció de la revista manacorina, i a tothom que la fa possible. Per molts anys més!
20 ANYS DE LA REVISTA UNA OLLA D’ARAM
A Petra també estan d’enhorabona, la revista trimestral UNA OLLA D’ARAM fa 20 anys que surt al carrer, a Petra, gràcies a la bona feina de l’associació Serra Mamerra que porta 20 anys al servei de la societat petrera i mallorquina. Amb les seves seccions, Serra Mamerra és l’eix de la cultura i l’esplai a Petra. Excursionisme, l’esplai amb “Una olla de terra”, la revista “Una olla d’aram”, la televisió, i la pròpia mare; tot plegat, ha aconseguit millorar la convivència del poble de Petra, la seva cultura i el seu reconeixement popular. Que puguin seguir amb aquesta tasca per molts anys mes!
L’ASSOCIACIÓ DE PREMSA FORANA DE MALLORCA I EL CONSELL SIGNEN UN CONVENI DE COL•LABORACIÓ PER AL FOMENT DE LA LLENGUA CATALANA
El passat dia 27 de desembre, es signà un conveni de col•laboració entre el Consell de Mallorca i l’APFM, pel qual es rebrà la quantitat de 60.000 euros, a distribuir entre els nostres associats que publiquin les revistes amb un contingut mínim d’un 80% de pàgines en català. En el conveni signat, es diu: “Atès que són objectius comuns del Consell de Mallorca, mitjançant la D.I. de Política Lingüística, i de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, la difusió d’informació sobre els fets culturals i els coneixements literaris, teatrals, musicals, històrics i socials i científics, dins l’àmbit de l’illa de Mallorca. Atès que tota aquesta activitat informativa té, a més, una incidència real molt important en la difusió de l’ús de la llengua catalana en la Part Forana de l’illa de Mallorca, es considera convenient la concessió d’una subvenció a l’APFM, per tal d’assegurar que aquesta entitat pugui continuar duent a terme les activitats pròpies perquè incideixen directament en la consecució dels objectius del procés de normalització lingüística que, alhora, són objectius propis del Consell de Mallorca. A l’acte de signatura, hi foren presents, la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, el vicepresident Nadal, el Conseller de Patrimoni i Identitat Cultural, Joan Cerdà, el Director Insular de Política Lingüística, Julià, i el Vicepresident de l’APFM, Rafel Oliver. Joan Cerdà anuncià que aquest conveni tendrà continuïtat de cara al proper any. ![]()
VI TROBADA SECTORIAL DE PREMSA FORANA SINEU
El passat dimarts dia 7 de novembre tingué lloc a Sineu, la VI i darrera Trobada Sectorial de Premsa Forana. A aquest encontre hi assistiren les següents publicacions nostres: Cap Vermell, Fent Carrerany, Sa Riba, Apostol y Civilizador, Una Olla d’Aram, Bona Pau, L’Estel i Sa Sella. La Junta Directiva exposà els projectes que es duen endavant des de l’Associació, i els associats tingueren l’oportunitat de plantejar preguntes i suggerir idees dels temes de Premsa Forana, per tal de poder millorar entre tots les tasques que ens afecten a tots plegats. ![]()
UN QUART DE SEGLE DE LLUCMAJOR DE PINTE EN AMPLE
El passat mes de setembre, i coincidint amb el número 280, la revista de Llucmajor arribà als 25 anys, tot un quart de segle informant els veïnats del dia a dia del poble, omplint un buit i fent un servei a la societat donant cos a la informació i al debat de les qüestions més properes a la ciutadania llucmajorera. La seva actual directora, Catalina Font, i els més de 50 col·laboradors de la revista, estan ben d’enhorabona, a més a més de tots els seus lectors i anunciants, que fan possible mes a mes, que Llucmajor de pinte en ample sigui una realitat viva i esdevengui el pulmó social i comunicatiu de la vila.
COANEGRA JA TÉ 25 ANYS
El número 1 de la revista Coanegra, de Santa Maria del Camí, sortí al carrer el mes de setembre de 1981. D’ençà, ja han passat 25 anys que la revista surt a l’encontre dels lectors santamariers.
IV TROBADA SECTORIAL DE PREMSA FORANA
El dilluns dia 25 de setembre tingué lloc en un restaurant de Santa Maria, la IV Trobada Sectorial, entre diverses publicacions de la zona. Aquestes trobades entre mitjans associats a Premsa Forana, s’iniciaren durant el mes de juliol, i en aquesta ocasió hi participaren a Santa Maria: Sóller, Veu de Sóller, Arròs amb Salseta, Coanegra, Revista del Cercle, Furn-al-lugg, i membres de la Junta de l’Associació. Amb aquestes xerrades entre poques persones pertanyents a diferents mitjans nostres, es tracta de tenir una conversa sobre temes relacionats amb Premsa Forana, d’una forma més propera, explicant el president Biel Mercè, els projectes que es duen endavant, i escoltant també la Junta Directiva, els consells i suggerències que els representants de les publicacions poden fer. ![]()
CAP VERMELL: FESTA DELS 25 ANYS
El passat diumenge dia 17 de setembre la revista Cap Vermell, de Capdepera i Cala Rajada, feu una sèrie d’esdeveniments en commemoració del 25è aniversari de la revista. Els actes s’emmarcaren també en els actes del SUS MALLORCA que organitzà a Capdepera la delegació de l’Obra Cultural Balear. A les 17.30 hores es feu un cafè fòrum sobre “Llengua i premsa forana” al bar Segle XXI. A les 18.30 hores, es feu una gran xarxa de macramé de colors amb el lema “Ferma’t a la llengua”, i una ballada popular amb les agrupacions Aires Gabellins i Castell de Capdepera. Tot seguit hi hagué l’actuació de la Banda de Música de Capdepera i de la coral s’Alzinar, que cantà La Balanguera. Seguidament el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, feu una salutació als assistents, acabant-se l’acte amb un berenar popular. Un cercavila, acompanyat de la Banda de Música, partí de la plaça de l’Orient cap al Casal Can Creu d’Inca, on a les 20 hores es repartí el número especial de 25 anys de la revista Cap Vermell. S’inauguraren les exposicions “25 anys de Cap Vermell” i “Centenari del I Congrés Internacional de la Llengua Catalana”, amb el suport de l’Ajuntament de Capdepera i de la Direcció General de Política Lingüística.
LA DIADA DE MALLORCA REUNEIX 1.200 PERSONES A LA MISERICÒRDIA
La Diada de Mallorca celebrà el seu desè aniversari en un acte fet al pati de la Misericòrdia de Palma, davant unes 1.200 persones. Molts polítics i molta gent coneguda de diversos àmbits de la societat mallorquina es donaren cita, entre ells, el vice-president Miquel Nadal i la vice-presidenta Dolça Mulet i tos els consellers i directors insulars del Consell; el president del Parlament, Pere Rotger; el bisbe Jesús Murgui, el rector de la Universitat Avel•lí Blasco. També hi assistiren actors de renom com Maruja Alfaro, Catalina Valls o la cantant Michele McKein. Previ al discurs institucional de la presidenta, Maria Antònia Munar lliurà les distincions a diferents personalitats i entitats. Enguany, s’ha declarat filla predilecta de Mallorca, a títol pòstum, a l’escriptora Maria Antònia Salvà, i el pintor Joan Miró ha estat nomenat fill predilecte. També s’entregaren els Premis Jaume II, que han estat per a la Reial Acadèmia de Medicina de Balears, per a la Filharmònica de Porreres, per al Centre Oceanogràfic de Balears, per al Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, per a RTVE, per a Diari de Balears, per a l’expedició “Mallorca a dalt de tot”, per a Pere J. Llabrés, per a Bartomeu Font, per a Gabriel Llompart, per a Pere Barceló, per a Francesca Bover i per a Francesc García Fullana. El diplomàtic Jordi Dezcallar, el tennista Rafel Nadal i l’exgimnasta Elena Gómez, han rebut la medalla d’or d’honor i gratitud. Maria Antònia Munar, al seu discurs d’enguany, ha demanat el suport de tots els Ajuntaments de Mallorca, tota vegada que “són la clau “ per fer complir la normativa bàsica urbanística i d’ordenació del territori. Munar declarà: “A Mallorca, el paisatge, el territori, el litoral no és només un actiu natural a preservar, és també un valor econòmic estratègic de futur i el Consell no pot estar tot sol en la seva defensa, necessita la implicació de tothom”. La presidenta del Consell donà protagonisme a la bandera de Mallorca durant la Diada i també així ho remarcà: “La bandera de Mallorca com a símbol del que som i amb voluntat de ser, és la bandera de tots els mallorquins. Com ho heu entès els milers i milers que l’heu posada aquests dies als balcons”. ![]() ![]() ![]()
PREMSA FORANA, PRESENT A LA UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
“La premsa comarcal a debat”, aquest era el títol de la taula rodona en què Antoni Riera, vocal de la nostra associació i director de la revista Cent per Cent, prengué part en el marc de la Universitat catalana d’estiu, que des de fa 38 anys es celebra a la localitat de Prada, a la Catalunya Nord. N’Antoni Riera parlà de la situació actual de les publicacions de Premsa Forana i del futur que els espera, així com de l’experiència del Cent per Cent. Prengueren part a l’acte: Ramon Queralt, de SomGarrigues; Estanis Alcover, d’El Punt i de l’Associació de Premsa Comarcal de Catalunya; Josep Maria Arasa, de la Veu de l’Ebre, i Gonçar Mazcuñán, del Regió 7.
FENT CARRERANY: 20 ANYS
La revista de Maria de la Salut, Fent Carrerany, ha arribat enguany als 20 anys d’existència. L’Associació Cultural Fent Carrerany i la direcció de Magí Ferriol més el grup de redactors i col.laboradors, han fet possible que Maria de la Salut tengui un mitjà de comunicació local com Fent Carrerany, durant tots aquests 20 anys. 20 anys, en els quals el poble de Maria ha pogut gaudir de la veu del carrer i de la veu dels esdeveniments de tota classe fets pels mariandos, dia rere dia, i al llarg d’aquests 4 lustres. Des de Premsa Forana, donem l’enhorabona a tot el poble de Maria, i ben especialment a la gent que fa possible Fent Carrerany cada mes.
PRIMERES REUNIONS DE PREMSA FORANA, EN LES 'TROBADES SECTORIALS'
La Junta Directiva de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, començà una sèrie de reunions-sopar, amb diferents publicacions associades a Premsa Forana, en el que s’anomena: Trobades Sectorials. Es tracta de reunir un grup de publicacions nostres a taula, per àrees geogràfiques, amb l’objectiu de poder transmetre la Junta els projectes que es duen endavant, i de poder escoltar també els precs i suggeriments que tenguin els nostres associats, per tal d’anar millorant les tasques que duem tots conjuntament. La primera Trobada, la férem a Campos, amb les següents revistes: Ressò, Felanitx, Es Saig, Llucmajor de pinte en ample, Dies i coses i Llum d’oli. El segon encontra entre publicacions es feu a Manacor, entre: Cent per cent, Perlas y cuevas, Cala Millor 7, Flor de card i Sa Font. I la darrera Trobada, de moment, fou a Palma, on hi comparegueren: Pòrtula, Miramar, Damunt Damunt i N’Alí. Ens queden fer encara una sèrie d’encontres més, a Santa Maria, Inca i Sineu, a fi de que tots poguem dir la nostra i tenir accés al que du a terme la Junta Directiva.
El passat dia 13 d'agost va morir a Manacor en Rafel Ferrer Massanet, periodista i escriptor, qui fou fundador l'any 1963 de la revista Perlas y Cuevas, i també l'any 1978 de l'Associació de Premsa Forana de Mallorca. Rafel Ferrer també és autor de diverses novel·les i nombrosos estudis històrics, d'entre els quals es podria destacar: “Història de la guerra civil a Manacor”. Fou guardonat amb els premis “Ciutat de Manacor” i “Ciutat de Palma”, i dirigí també les col·leccions “Baleària (literatura i història) i “Monografies de Manacor” (assaig). El seu tarannà creatiu i treballador, que el portà a una gran producció periodística i literària, es complementava amb un caràcter cordial i servicial i un sentit de l'amistat força arrelat. Actualment, el director de Perlas y Cuevas, és el seu fill: Antoni Ferrer, a qui encoratgem a seguir endavant. Que descansi en pau el bon amic Rafel.
El passat dia 21 de juliol, al pati de Sa Nostra de Sa Pobla, tingué lloc l'acte de cloenda de les activitats organitzades per la revista comarcal SA PLAÇA, la qual celebrava la publicació del número 100. Durant la celebració es varen lliurar els premis Placer 2006, al santjoaner Mateu Joan Florit (Marió), director de la revista L'Estel de Mallorca, i a Diari de Balears pel “seu compromís amb la llengua catalana”, segons indicà el director de Sa Plaça, Damià Quetglas. Les dues publicacions premiades compleixen enguany, 25 anys L'Estel de Mallorca, i 10 anys Diari de Balears. El president de l'Associació de Premsa Forana de Mallorca, Gabriel Mercè, fou qui lliurà el premi a Mateu Marió, tot afirmant aquest darrer que: 'Tenim Estel per molts d'anys'.
![]() ![]()
La revista SA PLAÇA entregà el guardó “Gall de sa plaça” (una escultura ceràmica realitzada per Jaume Poma) el passat divendres dia 23 de juny a Alcúdia, a Gabriel Frontera, Joan Pons, Biel Bergas i Joan Payeras. L'acte s'inscriu en la celebració del centenari de la revista, que ha organitzat una exposició itinerant per 9 pobles de la contrada nord de Mallorca. L'acte d'homenatge coincidí amb la inauguració de l'exposició a Alcúdia. La cloenda d'aquestes activitats es farà a Sa Pobla, el dia 21 de juliol a les 20 hores, a la sala d'exposicions de Sa Nostra. Es farà l'entrega del premi de placer de l'any 2006. Vos hi esperam a tots.
L’Obra Cultural Balear iniciarà el dimecres dia 28 de juny, una campanya de mobilitzacions a favor de la llengua, la cultura i l’autogovern. Sota el nom genèric de SUS MALLORCA, es tracta d’un conjunt de diades organitzades a les diverses poblacions i barris de Mallorca i que tenen com a objectiu que la societat surti al carrer en defensa de la llengua i la cultura. La campanya tendrà el seu inici el proper dimecres dia 28 de juny a les 20,30 hores al Conservatori de Palma. Estarà centrada en el rebuig al decret Fiol i en la reivindicació a favor de l’ensenyament en català. No cal que us diguem que es tracta de demandes de vital importància per a la societat de les Illes Balears i que és necessària la vostra presència.
La revista quinzenal SA PLAÇA treu al carrer el número 100, i per a commemorar aquesta fita, SA PLAÇA ha organitzat una exposició itinerant titulada: “Quinze artistes pels cent números de Sa Plaça”. Aquesta exposició d'obres d'art de 15 artistes de la zona, començà el seu viatge a Sineu, i ha de continuar per Binissalem, Lloseta, Pollença, Alcúdia, fins arribar a Sa Pobla. A aquest darrer indret, es farà finalment, dia 21 de juliol, una rifa de les preuades obres presentades durant 3 mesos. Són idò així 100 números d'aquesta publicació de Premsa Forana que arriba a prop d'una vintena de pobles de Mallorca, amb una informació acurada i una presentació força interessant i d'amena lectura. Des de Premsa Forana felicitem la gent que fa possible que SA PLAÇA sigui una realitat, i els encoratgem a continuar amb aquesta tasca d'informació tan important que duen a terme.
L’ASSOCIACIÓ DE PREMSA FORANA COMPARTEIX EL PREMI NACIONAL D'INTERNET 2005 DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA
L’Associació puntCAT, creada el 23 de novembre de 2001 per aconseguir el reconeixement internacional del domini .cat, ha estat guardonada per la Generalitat de Catalunya amb el Premi Nacional d’Internet 2005. Aquesta entitat està formada per més de 90 d'entitats heterogènies de foment de la llengua i cultura catalanes, com ara associacions d'escriptors o d'editors, promotors culturals, associacions professionals i tecnològiques, col•legis professionals, empreses, federacions i consorcis de mitjans de comunicació, casals catalans, entitats catalanístiques, fundacions culturals, etcètera, entre elles l’Associació de Premsa Forana de Mallorca. La nostra associació, per tant, comparteix aquest premi atorgat després de poder donar compliment a l’objectiu únic de l’entitat.
L’ASSEMBLEA ELEGEIX ELS MEMBRES DE LA NOVA JUNTA DIRECTIVA
El dilluns, dia 20 de març de 2006, s’ha celebrat a la seu de Sant Joan l’assemblea anual ordinària i una assemblea extraordinària per a la renovació dels càrrecs directius de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca. Donat que tan sols set persones optaven a formar part de la junta directiva, l’assemblea ha atorgat per unanimitat, i sense necessitat de votació, la seva confiança als candidats que, d’aquesta manera, ocupen la totalitat dels llocs vacants. Gabriel Mercè (Veu de Sóller) continuarà exercint com a president de l’Associació, mentre que Rafel Oliver (N’Alí) seguirà com a vicepresident. Joana Mora (Llum d’Oli) també es manté en el càrrec de secretària, igual que Maria Galmés (Flor de Card) en el de tresorera. Segueixen essent vocals Magí Ferriol (Fent Carrerany) i Jaume Ordinas (Campanet). S’incorpora a la tercera vocalia Antoni Riera (Cent per cent), causant-hi baixa Miquel Company (Mel i Sucre), que havia decidit no presentar-se a les eleccions. La trobada va servir per donar compte de les gestions realitzades durant el darrer any, per tenir un intercanvi d’impressions entre els associats presents i per compartir un sopar. ![]() junta.jpg 1.872 Kb
LA REVISTA EL GROP D'ESPORLES ES DÓNA DE BAIXA
La Junta Directiva de l'Associació de Premsa Forana de Mallorca, acordà donà la baixa a la revista trimestral EL GROP D'ESPORLES, atès que no han tret cap número de la revista des de fa prop d'un any. Esperem que els nostres companys d'Esporles puguin engrescar-se altre cop en la tasca de publicar el seu mitjà de comunicació a Esporles, el més aviat possible.
LA REVISTA DE LLOSETA TREU EL NÚMERO 300
En l’edició del mes de gener de 2006, els nostres companys de Premsa Forana, de la revista LLOSETA, han tret al carrer el número 300 de la publicació llosetina. Així doncs, la revista LLOSETA, revista independent d’informació local, arriba a aquest número ben rodó, després de 23 anys de feina continuada en la informació del poble de Lloseta, mes a mes, des de l’any 1983. Hem de donar l’enhorabona a tot el poble de Lloseta per aquesta nova fita en el món de la premsa forana a Mallorca, i ben especialment al seu director, Pau Reynés i a tots els seus redactors i col·laboradors, els quals fan possible cada mes, que la revista LLOSETA arribi als veïnats i ajudi a fer poble entre tots.
ES SAIG: 25 ANYS = 300 NÚMEROS
Aquest és el títol de l'editorial de la revista ES SAIG, número 300 correponent al mes de desembre de 2005. Sí senyor, un títol ben exacte per a una publicació mensual de Premsa Forana: 25 anys, a revista per mes, dóna 300 revistes en total. Quina exactitud i quina constància. Els algaidins estan d'enhorabona per aquesta doble efemèride, i per la labor feta entre un muntè de gent del poble per aconseguir mes a mes, i any rere any, arribar a aquesta fita, sense faltar mai a la cita amb el lector, a la cita amb el veí d'Algaida. L'Obra Cultural Balear d'Algaida és l'artífex d'aquest esdeveniment en el món dels mitjans de comunicació social, i molt especialment entre les publicacions que formem la Premsa Forana de Mallorca. ES SAIG és i ha d'esser un exemple a seguir, per la seva bona feina i per la seva constància. El passat dia 16 de desembre es feu una festa commemorativa al casal Pere Capellà d'Algaida, amb la presentació d'un muntatge informàtic sobre els 25 anys d'existència d'ES SAIG, realitzat per Gabriel Salas, membre del Consell de Redacció de la revista. També es comptà amb el gaudi, l'alegria i l'emoció que proporciona la música del grup Nou Romancer; i encara hi hagué la presentació de l'obra gràfica realitzada per l'artista algaidí Jaume Oliver Bauzà Torres, component de la Junta Directiva de la delegació a Algaida de l'Obra Cultural Balear. Tota aquesta celebració ha estat organitzada i patrocinada conjuntament per la revista ES SAIG i per l'Obra Cultural Balear local, amb la col·laboració de l'ajuntament d'Algaida i de Víctor Andreu, del Molí den Xina. Donem doncs l'enhorabona a tota la gent que ha fet possible la revista ES SAIG, i a la que encara hi dedica el seu temps i esforç.
25è ANIVERSARI DE L'ESTEL D'encà del 1980 la publicació quinzenal L'ESTEL arriba als territoris de parla catalana, als països catalans, en una publicació en forma de periòdic que compta amb tota classe d'articles i reportatges en defensa de la nostra llengua i en defensa del que ens pertany als territoris dels països catalans. 1980-2005, suposa una etapa de molta feina i dedicació del seu editor i director, Mateu Joan i de la seva nòmina de col·laboradors, que puntualment arriben als milers de lectors arreu dels països catalans. L'ESTEL forma part també de la nostra associació de Premsa Forana de Mallorca, des dels seus inicis, i n'és un referent important. El 15 de desembre i amb el número 569, l'ESTEL anuncia aquest 25è aniversari. Enhorabona a tot el grup humà d'aquest quinzenal, i que l'ànim i l'esperit no decaigui d'aquí en endavant.
SA SELLA ARRIBA AL NÚMERO 100 La revista Sa Sella, de Sencelles, edità el seu número 100 en l'edició octubre-novembre 2005. Es tracta d'una publicació bimestral, de 24 pàgines i amb les cobertes a color, que ha arribat a aquest número 100, editan-se des de l'any 1983. El Centre Cultural de Sencelles - Revista Sa Sella és una entitat que forma part de l'Associació Tia Xiroia creada per a l'organització dels actes del 150è (1855-2005) aniversari de la mort de la Beata Francinaina Cirer i Carbonell de la Mare de Déu dels Dolors. Són així més de 20 anys de portar les notícies del poble als veïns de Sencelles, en una publicació local que té els seus signes d'identitat, i feta completament en català. Sencelles, i el que és i significa tot plegat aquest poble, es veu reflectit en la seva revista, Sa Sella, que amb aquests 100 números ha ajudat a fer poble a casa nostra, a Sencelles, a Mallorca, i en el conjunt de l'Associació de Premsa Forana de Mallorca, i per molts anys.
EL
PRESIDENT DE L'APFM PREN PART A LA V DIADA DE PREMSA LOCAL DE MENORCA
La sala polivalent del municipi menorquí d’Es Mercadal va ser l’escenari, dissabte dia 26 de novembre, de la celebració de la V Diada de Premsa Local de Menorca. El president de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, Gabriel Mercè, va participar a l’acte organitzat per l’Associació de Premsa Local de l’illa, presidida actualment per Miquel Marquès. L’acte va començar amb intervencions del batle d’Es Mercadal, Ramon Orfila, i de la presidenta del Consell de Menorca, Joana Barceló, els quals varen destacar els valors de la premsa més propera a la ciutadania i es varen comprometre a anar augmentant el suport institucional cap a la premsa local. A continuació el polític i columnista Emili Pons, mercadalenc de naixement, va pronunciar una conferència que va versar sobre una de les revistes associades a la Premsa Local de Menorca, “Xerra i xala”, que precisament compleix enguany els seus primers deu anys d’existència. Pons va recordar el dia que va aparèixer el primer nombre de la publicació, així com la trajectòria recorreguda per aquest mitjà durant una dècada. La diada va continuar amb el lliurament de guardons que, cada any, realitzen les revistes associades a algun dels seus col.laboradors. Pel final es va reservar la presentació del llibre “Reflexions sobre el paper de la premsa local a Menorca”, que compta amb aportacions de Joan Melià, Aina Moll, Gabriel Mercè, Miquel A. Limón, Miquel Marquès i Marta Coll. La presentació de l’obra va servir perquè Mercè, Marquès i Emili Pons encetassin un debat sobre el paper dels mitjans de comunicació locals en l’àmbit dels pobles, sobre el suport institucional d’aquest món comunicatiu, i en referència a la manca de presència de la publicitat de les diverses administracions supramunicipals a les seves pàgines.
LA
REVISTA ARRÒS AMB SALSETA, DE BINISSALEM, ARRIBA AL NÚMERO 100
Amb el número d'octubre, la revista binissalemera, ARRÒS AMB SALSETA, aconsegueix arribar a l'edició número 100. 100 revistes d'una publicació associada a Premsa Forana de Mallorca, que ha anat evolucionant any rere any i que ha aconseguit ser el mitjà de comunicació escrit que afecta a tota la gent de Binissalem, amb una tasca mensual ben acurada i amb una presentació i maquetació força interessants. ARRÒS AMB SALSETA es va consolidant en el panorama de les publicacions de Premsa Forana, i és una de les punteres, de periodicitat mensual. Amb motiu d'aquesta efemèride, es fa un dinar d'Arròs amb Salseta el diumenge dia 30 d'octubre, a ca n'Arabí, Binissalem. Des de Premsa Forana de Mallorca, els hi volem donar l'enhorabona i encoratjar-los a continuar amb la feina de fer poble, a través de la revista.
PREMSA FORANA
A LA RÀDIO
El magazine setmanal "No et quedis a ca teva", emès per IB3 els dissabtes a partir de les 9 del matí, amplia la seva programació a partir del proper dia 10 de setembre. Entre d'altres seccions, n'hi haurà una dedicada a la Premsa Forana, que podrà incloure les notícies més destacades dels mitjans, presentació de les revistes, continguts, seccions, col·laboradors... etc. Les revistes interessades en participar-hi i mostrar aspectes del seu contingut poden fer arribar els exemplars a... Premsa Forana a la ràdio C/ Major, 43 07141 Marratxí
10 ANYS DEL PUNT INFORMATIU POLLENÇA
Dia 15 d'agost de l'any 1995, va sortir a llum el número zero de PUNT INFORMATIU POLLENÇA (PiP), un quinzenal pensat per convertir-se en punt de trobada per informar i estar informat. Aquest any 1995, Gracià Sànchez es va instal·lar a Pollença i va posar en marxa el Gall Editor, una empresa editorial pensada per treure quinzenalment el PUNT INFORMATIU i també per publicar llibres, principalment d'autors novells. Després de tots aquests anys fent feina per tota la zona nord de Mallorca, i especialment per Pollença, el consell de redacció, ha canviat al llarg dels anys. Inicialment aquest estava format per Eva Cerdà, Josep Cifre, Miquel Cifre i Pere Sales, i en l'actualitat, els que s'encarreguen d'omplir de contingut les pàgines del periòdic són: Eva Cerdà, Irma Uría, Maria Magdalena Tortella i Antoni Xumet. En les seccions hi predomina la informació local. Les primeres planes sempre es dediquen a la informació d'actualitat relacionada amb Pollença i els pollencins, i llavors venen les planes d'esports i les aportacions dels diversos col·laboradors (Tema, Varietats, Opinió o Qüestió, són els noms de les seccions de PUNT INFORMATIU). També s'han consolidat com a seccions fixes: Anuncis Breus, Fil Directe, Veu del Lector, Contrapunt, Foto Antiga etc. Llavors hi ha els números especials que, seguint el cicle de l'any, es dediquen a les festes populars o a la principal activitat econòmica de Pollença: el turisme. Així doncs, tenim ja aquests 10 anys de PUNT INFORMATIU, una realitat editorial dirigida per Gracià Sànchez, i que sigui per molts anys més. Enhorabona a tots!
LA REVISTA
ARIANY ARRIBA AL NÚMERO 250
La revista ARIANY ha tret al carrer la revista de maig-juny, amb el número d'edició 250; un número ben rodó. ARIANY és una publicació que existeix des de fa ja 36 anys, surt amb periodicitat bimestral. Aquest número 250 ve carregat amb 40 pàgines d'articles, reportatges i entrevistes, i sobretot amb la il·lusió continuada des de fa ja tants anys, d'informar el poble d'Ariany, del que és i significa Ariany com a poble, del que pensa i fa la seva gent, dia a dia; i tot això, suposant per al poble un referent important com a mitjà de comunicació social, associat a Premsa Forana de Mallorca. Des de l'APFM volem donar l'enhorabona als responsables de la revista, i a tot el poble d'Ariany, per la seva bona feina i per la seva continuïtat envers la comunicació escrita local. Molts d'anys!
ACORD DE L’AJUNTAMENT D’ARTÀ EN DEFENSA DE LA
PREMSA FORANA
L’ajuntament d’Artà, encapçalat pel batle, Rafel Gili, ens envià el text d’un acord aprovat pel Ple de l’Ajuntament del dia 28 de juny de 2005, referent a: “APROVACIÓ, SI S’ESCAU, DE LA MOCIÓ QUE PRESENTA UN REBUIG A LA MANCA D’AJUTS PER A LA PREMSA FORANA, DEL GOVERN DE LES ILLES BALEARS I DEL CONSELL DE MALLORCA”. La Secretària de l’Ajuntament ens informa del document següent: CERTIFIC: Que el Ple d’aquesta Corporació municipal, a la sessió ordinària, de dia 28 de juny de 2005, amb les formalitats legals i reglamentàries vigents, adoptà, entre d’altres, el següent acord: 1 L’Ajuntament d’Artà demana una rectificació immediata tant al Govern Balear com al Consell de Mallorca perquè posa en perill tota una xarxa comunicativa insubstituïble, fonamental per a les relacions humanes, socials i culturals dels 46 pobles en què Premsa Forana hi és present. 2 L’Ajuntament d’Artà insta a la Direcció General de Política Lingüística i al Consell de Mallorca a tornar a convocar els ajuts per a la Premsa Forana. 3 Trametre aquest acord a l’honorable senyor Miquel Melià, director General de Política Lingüística del Govern Balear, a l’honorable senyora Dolça Mulet, presidenta de l’àrea de cultura del Consell de Mallorca i al senyor Gabriel Mercè, president de l’Associació de Premsa Forana i director del Setmanari La Veu de Sóller.Firmat per la Secretària Celia Martínez-Piñeiro, i pel batle d’Artà, Rafel Gili.
25
ANYS I NÚMERO 300 DE LA REVISTA MEL I SUCRE, DE SANT JOAN
La revista santjoanera Mel i Sucre arribà al número 300 en l'edició del passat mes de juny. Són també 25 anys d'existència d'aquesta publicació que començà a sortir pel juny de l'any 1980. En el número 300, la revista, editada pel l'associació Mel i Sucre, publica una sèrie d'articles sobre aquesta efemèride, entre ells de: Joan Matas, batle de Sant Joan, Gabriel Mercè, president de Premsa Forana de Mallorca, Miquel Company, ex-president de l'APFM, Carles Costa, president del Centre Cultural de Sant Joan, Guillem Bou, un dels fundadors de Mel I Sucre. Des de l'Associació de Premsa Forana de Mallorca, donem l'enhorabona a tots els santjoaners per aquesta realitat editorial que és Mel i Sucre, i els encoratgem a continuar amb la seva tasca, dia a dia, mes a mes i any rere any.
LA
REVISTA "ALCÚDIA" ES DÓNA DE BAIXA DE L'APFM
Després d'un any d'haver accedit a la nostra associació, la revista Alcúdia, coordinada per Pau Fuster, ens demanà la baixa de l'APFM el dia 6 de juny, i la Junta Directiva nostra, li acceptà, pocs dies després.
SA
RIBA, NOVA REVISTA A MURO
L'Associació de Premsa Forana de Mallorca, acceptà donar d'alta en la nostra associació, la nova revista de Muro, anomenada: SA RIBA, la qual ens envià la petició d'accés a l'APFM juntament amb els 3 primers exemplars. Sa Riba sortí al carrer amb el número 1 el passat mes d'abril, i ara mateix ja treu el número 4, correponent al mes de juliol. L'edita l'Associació Cultural Sa Riba, i n'és el coordinador Manuel Perelló. El subtítol de la revista és: Revista informativa local de Muro, i té el seu domicili social a l'apartat de correus número 68 de Muro. És una revista d'una trentena de pàgines, amb format DIN A-4 i amb les cobertes a color. Li donem doncs l'enhorabona a la gent de Muro per haver posat en marxa aquest nou projecte editorial de Premsa Forana, i a la vegada, també la benvinguda a la nostra associació, i que sigui per molts anys.
EL
SETGE A LA PREMSA FORANA
Benvolguts amics: Com ja deveu saber, ahir dilluns (6 de juny de 2005) va tenir lloc a la nostra seu de Sant Joan la presentació pública de l'editorial conjunt titulat "El setge a la premsa forana" que parla de l'escassa protecció de les nostres publicacions per part de determinades institucions. En aquest correu adjuntam el text de l'editorial, pregant-vos que el publiqueu el més aviat possible, més una crònica de la roda de premsa que també podrieu incorporar a les vostres edicions per tal de donar-li una major transcendència. A la pàgina web premsaforana.com hi trobareu, en uns dies, fotografies al.lusives. ![]() ![]()
EL
SETGE A LA PREMSA FORANA
Vivim una època en què la comunicació travessa un moment d’esplendor. Mai cap societat no havia estat tan connectada a la resta del món per saber què passa, ni havien existit mai tants instruments al seu servei: des de la televisió al telèfon mòbil i els missatges, passant per internet, els diaris gratuïts, la premsa escrita, les revistes... Les institucions de les Illes Balears, ben atentes, han captat aquesta aparent facilitat per arribar al ciutadà i han augmentat el pressupost dedicat a comunicació i a publicitat. Els gabinets de premsa han proliferat espectacularment, les campanyes publicitàries són constants, s’han destinat partides importants a subvencions als mitjans de comunicació i... fins i tot, s’han creat una ràdio i una televisió públiques per ser present, el Govern, en el pastís comunicatiu i tenir-hi una veu pròpia, sense intermediaris. Intencionadament oblidades pel poder, però reconegudes pel poble, han restat marginades una cinquantena de petites publicacions que romanen fora de les campanyes de publicitat i dels augments dels ajuts institucionals que monopolitzen mitjans més potents. La Direcció General de Política Lingüística del Govern Balear ha deixat de convocar els ajuts econòmics per a la premsa en català. El Consell de Mallorca ha fulminat els dos convenis amb els que finançava una part simbòlica de les despeses d’impressió de les publicacions de la part forana de l’illa. Les institucions en general es neguen a inserir les seves campanyes publicitàries, teòricament de l’interès de tots els ciutadans, a la premsa forana. Però la premsa forana -i tu, amic lector, ho sabràs millor que ningú-, és una de les baules més importants en el procés comunicatiu de tot mallorquí, perquè t’informa d’allò que més t’interessa, que és el que passa el teu voltant més immediat, al teu poble, a la teva gent, a tu mateix. És el que més t’afecta. El 60% de la població mallorquina és lectora d’alguna de les publicacions de l’Associació de la Premsa Forana de Mallorca. A l’any editam 1.600.000 exemplars, 35.000 pàgines diferents –la pràctica totalitat en català- dedicades als pobles i a la seva gent. Som 1.200 persones que hi treballam, quasi totes sense cobrar res a canvi, però es necessiten 5 milions d’euros per mantenir aquesta estructura comunicativa tan nostra i tan arrelada, com ho prova l’existència de mitjans amb més d’un segle de continuïtat.Volem denunciar una situació d’injustícia envers les 46 publicacions agrupades a l’entorn de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, assetjades tant pel Govern Balear com pel Consell de Mallorca amb la clara intenció de fer-nos desaparèixer. Volem denunciar que les institucions no protegeixen el ciutadà, que té dret a rebre informació veraç d’allò que succeeix al seu voltant a través dels mitjans de la part forana de Mallorca, que es volen fer callar. Volem denunciar que ni el Govern ni el Consell no són favorables al que diu la Llei de Normalització Lingüística sobre el dret del ciutadà a rebre informació en llengua catalana, perquè han eliminat els ajuts a la premsa en català. Volem denunciar que els nostres polítics es miren l’illa des de Palma, i com que la premsa forana a Palma no hi té gaire transcendència fan com si no existís. Volem agrair als nostres lectors i anunciants la seva fidelitat al llarg de tants anys. Ells ens coneixen, saben que el de la premsa forana és un periodisme ben fet, exacte i precís. Si no fos així ells ho haurien notat i ens haurien deixat de llegir. Demanam una rectificació tant del Govern Balear com del Consell de Mallorca, perquè estan posant en perill tota una xarxa comunicativa insubstituïble, fonamental per les relacions humanes, socials i culturals dels 46 pobles en els que som presents. I demanam una protecció més duradora i menys arbitrària de les publicacions locals a través de la redacció d’una llei reguladora de les subvencions als mitjans de comunicació, així com de les campanyes de publicitat de les administracions adreçades a tots els ciutadans, i no només a una part de la societat.
PORRERES, DIES 28 I 29 DE MAIG L'acampallengua 2005 tendrà
lloc a Porreres els dies 28 i 29 de maig. Aquesta gran trobada de
joves tornarà a consistir en dos dies plens d'activitats que
suposaran, un any més, una gran mobilització del moviment
juvenil mallorquí en favor de la llengua pròpia de Mallorca,
la llengua catalana.
XI DIADA PER LA LLENGUA
(PALMA, 14 DE MAIG) ACAMPALLENGUA
2005 (PORRERES, 28 I 29 DE MAIG)
L'Associació de Premsa Forana
de Mallorca, com a membre de la
Comissió Organitzadora d'aquests
actes, coordinats per L'Obra Cultural
Balear, i organitzats per l'OCB
i Joves de Mallorca per la Llengua,
us informa: La XI Diada Popular
per la Llengua, es farà a Palma
el dissabte dia 14 de maig, a
partir de les 16.30 h. a Ses Voltes,
amb l'acte central a les 18.00
hores.
Diada de Premsa Forana
i Assemblea General
L’APFM organitza per a dia
19 de febrer una Diada de la Premsa
Forana i Assemblea General. Trobareu
tota la informació dins Intranet
i rebreu també per correu
certificat la convocatòria
oficial.
10 Anys de la revista
Arròs amb salseta a Binissalem
La revista ARRÒS AMB SALSETA,
de Binissalem, editada per l’associació
ARRÒS AMB SALSETA, ha arribat
ja als 10 anys d’existència.
Un llarg camí d’aquesta
publicació, que entrà
a formar part de l’Associació
de Premsa Forana l’any 1997,
que ha estat possible gràcies
a l’esforç de tots els
col•laboradors de la revista,
i especialment a la gent de l’associació
ARRÒS AMB SALSETA, que a banda
de dur a terme la revista, organitzen
tota classe d’esdeveniments
a Binissalem; des d’una gimcana
nocturna juvenil a un concurs de gloses
a les Festes des Vermar.
Revista del cercle d'Alaró,
una nova revista associada
La REVISTA DEL CERCLE, D’ALARÓ,
entra a formar part de l’Associació
de Premsa Forana de Mallorca, a partir
de l’1 de gener de 2005.
El setmanari “Veu de Sóller”
celebra enguany el quinzè aniversari
de la seva fundació, ocorreguda el
mes de maig de 1989. Aquest dissabte, dia
11 de desembre, a les 19’30 hores,
l’associació cultural editora
del periòdic ha organitzat un acte
social de celebració que tendrà
lloc al saló d’actes del Col·legi
Sagrats Cors de Sóller. Al mateix
temps serà presentat el llibre “A
tota veu” que és una antologia
dels millors reportatges publicats al setmanari
durant aquests quinze anys de vida.
Una altra de les nostres publicacions celebra
una efemèride, en aquest cas, l’arribar
a un número 100. Es tracta del setmanari
de Manacor: CENT PER CENT, que el dia 25 de
novembre ha publicat la seva edició
centenària, una edició ben acurada
i que fa arribar a tots els seus lectors el
dia a dia de les notícies de Manacor.
CENT PER CENT es va consolidant així
com un mitjà de comunicació
escrit important a la comarca manacorina,
sortint setmanalment, i tenint un espai a
Manacor que es va arrelant setmana a setmana.
La revista LLUM D’OLI està d’enhorabona
per haver cumplit els 100 números,
en un acte que es feu a Porreres el passat
dissabte dia 23 d’octubre, davant prop
d’un centenar de persones.
La Conselleria d’Educació i Cultura
acaba de publicar la Resolució del conseller
d’Educació i Cultura de 10 de setembre
de 2004, de convocatòria per a la concessió
de subvencions a mitjans de comunicació
social (BOIB núm. 128 dc 14 de setembre
de 2004).
L’Obra
Cultural Balear de Valldemossa es complau a convidar-vos
a la festa de celebració del 15è aniversari
de la revista MIRAMAR, que tindrà lloc el divendres
dia 6 d’agost a les 19 hores, a la plaça de
la Cartoixa de Valldemossa.
El
president de l’Associació de Premsa
Forana de Mallorca, Gabriel Mercè, i el
president de la Germandat de Donants de Sang de
Mallorca, Llorenç Vallori, han signat un
conveni de col•laboració entre les
dues entitats per a la promoció de les
activitats i objectius dels donants, en un acte
que ha comptat amb la presència del gerent
del Banc de Sang balear, Víctor Gistau.
La
Junta Directiva ha acordat acceptar la integració
de la revista “Alcúdia” a l’Associació
de Premsa Forana de Mallorca, que ja disposa de
tres números editats. De caràcter
mensual, “Alcúdia” és
una revista de caire bàsicament informatiu,
en format DIN-A 4 que eleva a 46 les publicacions
inscrites a l’associació. Les
seves dades són:
El
proper dimarts, 18 de maig, tendrà lloc una Assemblea
General Extraordinària, a les 20 hores en primera
convocatòria i a les 20,30 hores en segona, a
la seu de l’Associació de Premsa Forana
de Mallorca per tal de regular els estatuts d’aquesta
entitat i adaptar-los a la nova normativa.
Ha
sortit a la llum el número 100 de la revista “Dies
i Coses” que edita l’Associació Cultural
Es Majoral de Calonge. Han passat setze anys des que “Dies
i Coses” va irrompre dins el món mediàtic
de la comarca de Migjorn, i en aquest temps s’ha consolidat
força en el seu objectiu de ser útil a la
gent i la seva difusió sobrepassa actualment el miler
d’exemplars.
La
publicació trimestral “Furn-Al-Lugg”,
editada per l’associació cultural del mateix
nom radicada a Fornalutx, ha passat a formar part de l’Associació
de Premsa Forana de Mallorca. Amb continguts variats que
van des de la història fins a la literatura, passant
per l’esport i l’actualitat de la vila, “Furn-Al-Lugg”
ja duu editats tres números (condició indispensable
per integrar-se a l’APFM). Amb aquesta són
ja 45 les publicacions que pertanyen a l’APFM. Les
seves dades són:
El
proper dissabte, 7 de febrer, tendrà lloc una Diada de
l’Associació de Premsa Forana de Mallorca (APFM)
en el transcurs de la qual es celebrarà l’assemblea
general.
L’Associació
Cultural Veu de Sóller, editora del setmanari del mateix
nom, ha aconseguit convocar 700 persones a la tercera edició
de la Marxa per la Pau, que s’ha celebrat avui diumenge, 1
de febrer.
La
revista “Miramar” de Valldemossa, juntament amb S’Esclop-Quadern
Cultural i la delegació local de l’Obra Cultural Balear,
han preparat per al proper dissabte, dia 7 de febrer, a les 19’30
hores, al Palau del Rei Sanç, el II Vespre de poesia.
La
revista quinzenal “Bellpuig”, d’Artà, ha
publicat aquest mes de febrer el número 700 de la seva llarga
col•lecció. Nascut el 5 de gener de 1960, “Bellpuig”
ha estat, i és, una publicació perseverant, arrelada
i coherent, fruit de la feina d’un bon grapat de col•laboradors
que han sabut respectar les opinions més diverses, ser molt
puntuals en la sortida de les edicions i escrupulosos en l’economia
de la casa.
La
revista mensual de Capdepera, “Cap Vermell”, ha publicat
aquest mes de desembre el número 250 de la seva trajectòria,
que ja compta amb 23 anys de treball.
“Llum d’Oli”:
cada dos mesos durant 25 anys
Des
de l’any 1978, Porreres compta amb la publicació bimestral
“Llum d’Oli” que demostra, número rera número,
el dinamisme sociocultural del poble.
La
revista “Llucmajor de pinte en ample” ha llançat
al carrer el número 250 que ha coincidit, precisament, amb
el 25è aniversari de la fundació de la delegació
llucmajorera de l’Obra Cultural Balear, editora de la revista
des de fa 22 anys.
“S’Unió
de S’Arenal” edita el número 200
La revista mensual
“S’Unió de S’Arenal” acaba de publicar
el seu número 200, en el que suposa una aventura que ja dura
quinze anys. Alguns col·laboradors recorden, en els articles
commemoratius, els esforços i les penúries dels inicis,
alhora que renoven la il·lusió en aportar cada mes,
durant molt més temps, les notícies de s’Arenal,
amb el suport dels qui hi escriuen, d’anunciants, de subscriptors,
de lectors i d’amics.
Amb
la intenció de donar servei al poble va néixer fa 20 anys
la revista “Sa Sella”, que aquest 2003 ha estat de festa
i ho ha commemorat amb una vetllada festiva i amb referències
de l’aniversari a tots els números editats enguany. En
una festa celebrada el passat mes d’agost, “Sa Sella”
va homenatjar totes aquelles persones que, de manera directa o indirecta,
han anat forjant un projecte que consideren ben consolidat.
Dia
1 de novembre s’ha celebrat a Alaior la III Diada de la Premsa
Local de Menorca, en la que l’Associació de Premsa Forana
de Mallorca hi ha tengut un paper destacat.
L’exposició
de publicacions editades en català, de caràcter itinerant,
que roda des del passat mes de març, és des d’aquests
dies a l’illa de Menorca, i es podrà veure a tots els seus
municipis. |