20/03/2007
LA REVISTA CAP VERMELL DESAPAREIX DESPRÉS DE 26 ANYS

A Capdepera i Cala Rajada, la revista CAP VERMELL, va treure el seu darrer número, el passat gener de 2007, fou el número 279, en 26 anys de vida de la publicació.

Els seus responsables han decidit no seguir amb la publicació de la revista, per (segons el darrer editorial): “No volem seguir. Ni més ni pus. Digau-li cansament, digau-li desencís, digau-li el que volgueu. El nostre compromís l’hem duït molt més lluny que no confiàvem quan començàrem, de manera que ja està bé així”.

De totes formes, l’activitat de l’Associació Cultural Cap Vermell continuarà en actiu. Entre d’altres coses, volen mantenir d’empeus l’organització i lliurament del premi anual.20/03/2007
EL QUINZENAL, EL FELANITXER, UN NOU ASSOCIAT

Des de principis d’any, tenim un nou associat a Premsa Forana, es tracta de la nova publicació felanitxera EL FELANITXER.

Es tracta d’una nova publicació d’informació general, en català, que es distribueix a Felanitx i la seva comarca. La responsabilitat de la susdita publicació es d’Astrolabi Balear S.L. i el director actual és Antoni González i la coordinadora Marta Aspachs.

El Felanitxer té el tamany d’un periòdic, es fa en Off-set a tot color, té 16 pàgines i el tiratge és de 2.000 exemplars. El número 1 va sortir el setembre de 2006.

Des de l’Associació de Premsa Forana donem l’enhorabona als responsables d’aquesta nova publicació, que ben segur ajudarà a enriquir encara més el corpus de revistes i periòdics de la Premsa Forana de Mallorca. I que sigui per molts anys.23/01/2007
7SETMANARI DE LLEVANT: 20 ANYS AMB MANACOR

Amb més de 1.000 números ja al carrer, concretament 1.044, la revista de la comarca de Llevant, 7SETMANARI, fa 20 anys que és amb tots els manacorins.

Fou un 28 de novembre de 1986 quan la nova publicació començà el seu camí amb la informació de la comarca de Llevant i amb l’objectiu de cobrir un espai informatiu demandat. El treball constant i la il•lusió han estat les pautes que s’han seguit des del començament de la publicació.

Així, setmana rere setmana, 7SETMANARI ha sortit al carrer per informar a tots els ciutadans, en un projecte que es manté viu, i sempre renovant-se, després d’aquests 20 anys i més de 1.000 números. Donem doncs l’enhorabona a tot l’equip de redacció de la revista manacorina, i a tothom que la fa possible.

Per molts anys més!23/01/2007
20 ANYS DE LA REVISTA UNA OLLA D’ARAM

A Petra també estan d’enhorabona, la revista trimestral UNA OLLA D’ARAM fa 20 anys que surt al carrer, a Petra, gràcies a la bona feina de l’associació Serra Mamerra que porta 20 anys al servei de la societat petrera i mallorquina.

Amb les seves seccions, Serra Mamerra és l’eix de la cultura i l’esplai a Petra. Excursionisme, l’esplai amb “Una olla de terra”, la revista “Una olla d’aram”, la televisió, i la pròpia mare; tot plegat, ha aconseguit millorar la convivència del poble de Petra, la seva cultura i el seu reconeixement popular.

Que puguin seguir amb aquesta tasca per molts anys mes!01/01/2007
L’ASSOCIACIÓ DE PREMSA FORANA DE MALLORCA I EL CONSELL SIGNEN UN CONVENI DE COL•LABORACIÓ PER AL FOMENT DE LA LLENGUA CATALANA

El passat dia 27 de desembre, es signà un conveni de col•laboració entre el Consell de Mallorca i l’APFM, pel qual es rebrà la quantitat de 60.000 euros, a distribuir entre els nostres associats que publiquin les revistes amb un contingut mínim d’un 80% de pàgines en català.

En el conveni signat, es diu: “Atès que són objectius comuns del Consell de Mallorca, mitjançant la D.I. de Política Lingüística, i de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, la difusió d’informació sobre els fets culturals i els coneixements literaris, teatrals, musicals, històrics i socials i científics, dins l’àmbit de l’illa de Mallorca. Atès que tota aquesta activitat informativa té, a més, una incidència real molt important en la difusió de l’ús de la llengua catalana en la Part Forana de l’illa de Mallorca, es considera convenient la concessió d’una subvenció a l’APFM, per tal d’assegurar que aquesta entitat pugui continuar duent a terme les activitats pròpies perquè incideixen directament en la consecució dels objectius del procés de normalització lingüística que, alhora, són objectius propis del Consell de Mallorca.

A l’acte de signatura, hi foren presents, la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, el vicepresident Nadal, el Conseller de Patrimoni i Identitat Cultural, Joan Cerdà, el Director Insular de Política Lingüística, Julià, i el Vicepresident de l’APFM, Rafel Oliver.

Joan Cerdà anuncià que aquest conveni tendrà continuïtat de cara al proper any.21/11/2006
VI TROBADA SECTORIAL DE PREMSA FORANA SINEU

El passat dimarts dia 7 de novembre tingué lloc a Sineu, la VI i darrera Trobada Sectorial de Premsa Forana. A aquest encontre hi assistiren les següents publicacions nostres: Cap Vermell, Fent Carrerany, Sa Riba, Apostol y Civilizador, Una Olla d’Aram, Bona Pau, L’Estel i Sa Sella.

La Junta Directiva exposà els projectes que es duen endavant des de l’Associació, i els associats tingueren l’oportunitat de plantejar preguntes i suggerir idees dels temes de Premsa Forana, per tal de poder millorar entre tots les tasques que ens afecten a tots plegats.21/11/2006
UN QUART DE SEGLE DE LLUCMAJOR DE PINTE EN AMPLE

El passat mes de setembre, i coincidint amb el número 280, la revista de Llucmajor arribà als 25 anys, tot un quart de segle informant els veïnats del dia a dia del poble, omplint un buit i fent un servei a la societat donant cos a la informació i al debat de les qüestions més properes a la ciutadania llucmajorera.

La seva actual directora, Catalina Font, i els més de 50 col·laboradors de la revista, estan ben d’enhorabona, a més a més de tots els seus lectors i anunciants, que fan possible mes a mes, que Llucmajor de pinte en ample sigui una realitat viva i esdevengui el pulmó social i comunicatiu de la vila.21/11/2006
COANEGRA JA TÉ 25 ANYS

El número 1 de la revista Coanegra, de Santa Maria del Camí, sortí al carrer el mes de setembre de 1981. D’ençà, ja han passat 25 anys que la revista surt a l’encontre dels lectors santamariers.

En aquell temps, era una revista artesanal, composada a màquina i amb lletres letraset, fotocopiada i grapada, amb una tirada de 200 exemplars. Una revista feta per un grup de joves, que va tenir una tímida acollida, però que poc a poc es guanyà l’interès de molts de santamariers.

En aquests 25 anys han esdevingut molts canvis, sobretot pel que fa a les noves tecnologies, i també hi ha hagut canvis en l’equip de redacció de la revista, més de trenta persones n’han format part en diverses anades.

Així doncs, Coanegra celebra 25 anys d’informació i opinió. I que sigui per molts anys.


27/09/2006

IV TROBADA SECTORIAL DE PREMSA FORANA

El dilluns dia 25 de setembre tingué lloc en un restaurant de Santa Maria, la IV Trobada Sectorial, entre diverses publicacions de la zona.

Aquestes trobades entre mitjans associats a Premsa Forana, s’iniciaren durant el mes de juliol, i en aquesta ocasió hi participaren a Santa Maria: Sóller, Veu de Sóller, Arròs amb Salseta, Coanegra, Revista del Cercle, Furn-al-lugg, i membres de la Junta de l’Associació.

Amb aquestes xerrades entre poques persones pertanyents a diferents mitjans nostres, es tracta de tenir una conversa sobre temes relacionats amb Premsa Forana, d’una forma més propera, explicant el president Biel Mercè, els projectes que es duen endavant, i escoltant també la Junta Directiva, els consells i suggerències que els representants de les publicacions poden fer.21/09/2006
CAP VERMELL: FESTA DELS 25 ANYS

El passat diumenge dia 17 de setembre la revista Cap Vermell, de Capdepera i Cala Rajada, feu una sèrie d’esdeveniments en commemoració del 25è aniversari de la revista. Els actes s’emmarcaren també en els actes del SUS MALLORCA que organitzà a Capdepera la delegació de l’Obra Cultural Balear.

A les 17.30 hores es feu un cafè fòrum sobre “Llengua i premsa forana” al bar Segle XXI. A les 18.30 hores, es feu una gran xarxa de macramé de colors amb el lema “Ferma’t a la llengua”, i una ballada popular amb les agrupacions Aires Gabellins i Castell de Capdepera. Tot seguit hi hagué l’actuació de la Banda de Música de Capdepera i de la coral s’Alzinar, que cantà La Balanguera. Seguidament el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, feu una salutació als assistents, acabant-se l’acte amb un berenar popular.

Un cercavila, acompanyat de la Banda de Música, partí de la plaça de l’Orient cap al Casal Can Creu d’Inca, on a les 20 hores es repartí el número especial de 25 anys de la revista Cap Vermell. S’inauguraren les exposicions “25 anys de Cap Vermell” i “Centenari del I Congrés Internacional de la Llengua Catalana”, amb el suport de l’Ajuntament de Capdepera i de la Direcció General de Política Lingüística.


14/09/2006
LA DIADA DE MALLORCA REUNEIX 1.200 PERSONES A LA MISERICÒRDIA

La Diada de Mallorca celebrà el seu desè aniversari en un acte fet al pati de la Misericòrdia de Palma, davant unes 1.200 persones.

Molts polítics i molta gent coneguda de diversos àmbits de la societat mallorquina es donaren cita, entre ells, el vice-president Miquel Nadal i la vice-presidenta Dolça Mulet i tos els consellers i directors insulars del Consell; el president del Parlament, Pere Rotger; el bisbe Jesús Murgui, el rector de la Universitat Avel•lí Blasco. També hi assistiren actors de renom com Maruja Alfaro, Catalina Valls o la cantant Michele McKein.

Previ al discurs institucional de la presidenta, Maria Antònia Munar lliurà les distincions a diferents personalitats i entitats. Enguany, s’ha declarat filla predilecta de Mallorca, a títol pòstum, a l’escriptora Maria Antònia Salvà, i el pintor Joan Miró ha estat nomenat fill predilecte. També s’entregaren els Premis Jaume II, que han estat per a la Reial Acadèmia de Medicina de Balears, per a la Filharmònica de Porreres, per al Centre Oceanogràfic de Balears, per al Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, per a RTVE, per a Diari de Balears, per a l’expedició “Mallorca a dalt de tot”, per a Pere J. Llabrés, per a Bartomeu Font, per a Gabriel Llompart, per a Pere Barceló, per a Francesca Bover i per a Francesc García Fullana.

El diplomàtic Jordi Dezcallar, el tennista Rafel Nadal i l’exgimnasta Elena Gómez, han rebut la medalla d’or d’honor i gratitud.

Maria Antònia Munar, al seu discurs d’enguany, ha demanat el suport de tots els Ajuntaments de Mallorca, tota vegada que “són la clau “ per fer complir la normativa bàsica urbanística i d’ordenació del territori. Munar declarà: “A Mallorca, el paisatge, el territori, el litoral no és només un actiu natural a preservar, és també un valor econòmic estratègic de futur i el Consell no pot estar tot sol en la seva defensa, necessita la implicació de tothom”.

La presidenta del Consell donà protagonisme a la bandera de Mallorca durant la Diada i també així ho remarcà: “La bandera de Mallorca com a símbol del que som i amb voluntat de ser, és la bandera de tots els mallorquins. Com ho heu entès els milers i milers que l’heu posada aquests dies als balcons”.
12/09/2006
PREMSA FORANA, PRESENT A LA UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

“La premsa comarcal a debat”, aquest era el títol de la taula rodona en què Antoni Riera, vocal de la nostra associació i director de la revista Cent per Cent, prengué part en el marc de la Universitat catalana d’estiu, que des de fa 38 anys es celebra a la localitat de Prada, a la Catalunya Nord. N’Antoni Riera parlà de la situació actual de les publicacions de Premsa Forana i del futur que els espera, així com de l’experiència del Cent per Cent.
Prengueren part a l’acte: Ramon Queralt, de SomGarrigues; Estanis Alcover, d’El Punt i de l’Associació de Premsa Comarcal de Catalunya; Josep Maria Arasa, de la Veu de l’Ebre, i Gonçar Mazcuñán, del Regió 7.


06/09/2006
FENT CARRERANY: 20 ANYS

La revista de Maria de la Salut, Fent Carrerany, ha arribat enguany als 20 anys d’existència. L’Associació Cultural Fent Carrerany i la direcció de Magí Ferriol més el grup de redactors i col.laboradors, han fet possible que Maria de la Salut tengui un mitjà de comunicació local com Fent Carrerany, durant tots aquests 20 anys. 20 anys, en els quals el poble de Maria ha pogut gaudir de la veu del carrer i de la veu dels esdeveniments de tota classe fets pels mariandos, dia rere dia, i al llarg d’aquests 4 lustres.
Des de Premsa Forana, donem l’enhorabona a tot el poble de Maria, i ben especialment a la gent que fa possible Fent Carrerany cada mes.

06/09/2006
PRIMERES REUNIONS DE PREMSA FORANA, EN LES 'TROBADES SECTORIALS'

La Junta Directiva de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, començà una sèrie de reunions-sopar, amb diferents publicacions associades a Premsa Forana, en el que s’anomena: Trobades Sectorials.
Es tracta de reunir un grup de publicacions nostres a taula, per àrees geogràfiques, amb l’objectiu de poder transmetre la Junta els projectes que es duen endavant, i de poder escoltar també els precs i suggeriments que tenguin els nostres associats, per tal d’anar millorant les tasques que duem tots conjuntament.
La primera Trobada, la férem a Campos, amb les següents revistes: Ressò, Felanitx, Es Saig, Llucmajor de pinte en ample, Dies i coses i Llum d’oli.
El segon encontra entre publicacions es feu a Manacor, entre: Cent per cent, Perlas y cuevas, Cala Millor 7, Flor de card i Sa Font.
I la darrera Trobada, de moment, fou a Palma, on hi comparegueren: Pòrtula, Miramar, Damunt Damunt i N’Alí.
Ens queden fer encara una sèrie d’encontres més, a Santa Maria, Inca i Sineu, a fi de que tots poguem dir la nostra i tenir accés al que du a terme la Junta Directiva.

06/09/2006
ENS HA DEIXAT EN RAFEL FERRER MASSANET

El passat dia 13 d'agost va morir a Manacor en Rafel Ferrer Massanet, periodista i escriptor, qui fou fundador l'any 1963 de la revista Perlas y Cuevas, i també l'any 1978 de l'Associació de Premsa Forana de Mallorca.

Rafel Ferrer també és autor de diverses novel·les i nombrosos estudis històrics, d'entre els quals es podria destacar: “Història de la guerra civil a Manacor”.

Fou guardonat amb els premis “Ciutat de Manacor” i “Ciutat de Palma”, i dirigí també les col·leccions “Baleària (literatura i història) i “Monografies de Manacor” (assaig).

El seu tarannà creatiu i treballador, que el portà a una gran producció periodística i literària, es complementava amb un caràcter cordial i servicial i un sentit de l'amistat força arrelat.

Actualment, el director de Perlas y Cuevas, és el seu fill: Antoni Ferrer, a qui encoratgem a seguir endavant.

Que descansi en pau el bon amic Rafel.

06/09/2006
MATEU MARIÓ, PREMI PLACER 2006

El passat dia 21 de juliol, al pati de Sa Nostra de Sa Pobla, tingué lloc l'acte de cloenda de les activitats organitzades per la revista comarcal SA PLAÇA, la qual celebrava la publicació del número 100.

Durant la celebració es varen lliurar els premis Placer 2006, al santjoaner Mateu Joan Florit (Marió), director de la revista L'Estel de Mallorca, i a Diari de Balears pel “seu compromís amb la llengua catalana”, segons indicà el director de Sa Plaça, Damià Quetglas.

Les dues publicacions premiades compleixen enguany, 25 anys L'Estel de Mallorca, i 10 anys Diari de Balears.

El president de l'Associació de Premsa Forana de Mallorca, Gabriel Mercè, fou qui lliurà el premi a Mateu Marió, tot afirmant aquest darrer que: 'Tenim Estel per molts d'anys'.


26/06/2006
ACTIVITATS DE LA REVISTA SA PLAÇA EN EL SEU CENTENARI

La revista SA PLAÇA entregà el guardó “Gall de sa plaça” (una escultura ceràmica realitzada per Jaume Poma) el passat divendres dia 23 de juny a Alcúdia, a Gabriel Frontera, Joan Pons, Biel Bergas i Joan Payeras.

L'acte s'inscriu en la celebració del centenari de la revista, que ha organitzat una exposició itinerant per 9 pobles de la contrada nord de Mallorca. L'acte d'homenatge coincidí amb la inauguració de l'exposició a Alcúdia.

La cloenda d'aquestes activitats es farà a Sa Pobla, el dia 21 de juliol a les 20 hores, a la sala d'exposicions de Sa Nostra. Es farà l'entrega del premi de placer de l'any 2006.

Vos hi esperam a tots.

26/06/2006
L’OBRA CULTURAL BALEAR INICIA EL SUS MALLORCA

L’Obra Cultural Balear iniciarà el dimecres dia 28 de juny, una campanya de mobilitzacions a favor de la llengua, la cultura i l’autogovern. Sota el nom genèric de SUS MALLORCA, es tracta d’un conjunt de diades organitzades a les diverses poblacions i barris de Mallorca i que tenen com a objectiu que la societat surti al carrer en defensa de la llengua i la cultura. La campanya tendrà el seu inici el proper dimecres dia 28 de juny a les 20,30 hores al Conservatori de Palma. Estarà centrada en el rebuig al decret Fiol i en la reivindicació a favor de l’ensenyament en català. No cal que us diguem que es tracta de demandes de vital importància per a la societat de les Illes Balears i que és necessària la vostra presència.

15/05/2006
SA PLAÇA ARRIBA AL NÚMERO 100

La revista quinzenal SA PLAÇA treu al carrer el número 100, i per a commemorar aquesta fita, SA PLAÇA ha organitzat una exposició itinerant titulada: “Quinze artistes pels cent números de Sa Plaça”. Aquesta exposició d'obres d'art de 15 artistes de la zona, començà el seu viatge a Sineu, i ha de continuar per Binissalem, Lloseta, Pollença, Alcúdia, fins arribar a Sa Pobla. A aquest darrer indret, es farà finalment, dia 21 de juliol, una rifa de les preuades obres presentades durant 3 mesos.

Són idò així 100 números d'aquesta publicació de Premsa Forana que arriba a prop d'una vintena de pobles de Mallorca, amb una informació acurada i una presentació força interessant i d'amena lectura.

Des de Premsa Forana felicitem la gent que fa possible que SA PLAÇA sigui una realitat, i els encoratgem a continuar amb aquesta tasca d'informació tan important que duen a terme.


22/03/2006
L’ASSOCIACIÓ DE PREMSA FORANA COMPARTEIX EL PREMI NACIONAL D'INTERNET 2005 DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

L’Associació puntCAT, creada el 23 de novembre de 2001 per aconseguir el reconeixement internacional del domini .cat, ha estat guardonada per la Generalitat de Catalunya amb el Premi Nacional d’Internet 2005. Aquesta entitat està formada per més de 90 d'entitats heterogènies de foment de la llengua i cultura catalanes, com ara associacions d'escriptors o d'editors, promotors culturals, associacions professionals i tecnològiques, col•legis professionals, empreses, federacions i consorcis de mitjans de comunicació, casals catalans, entitats catalanístiques, fundacions culturals, etcètera, entre elles l’Associació de Premsa Forana de Mallorca. La nostra associació, per tant, comparteix aquest premi atorgat després de poder donar compliment a l’objectiu únic de l’entitat.

22/03/2006
L’ASSEMBLEA ELEGEIX ELS MEMBRES DE LA NOVA JUNTA DIRECTIVA

El dilluns, dia 20 de març de 2006, s’ha celebrat a la seu de Sant Joan l’assemblea anual ordinària i una assemblea extraordinària per a la renovació dels càrrecs directius de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca. Donat que tan sols set persones optaven a formar part de la junta directiva, l’assemblea ha atorgat per unanimitat, i sense necessitat de votació, la seva confiança als candidats que, d’aquesta manera, ocupen la totalitat dels llocs vacants. Gabriel Mercè (Veu de Sóller) continuarà exercint com a president de l’Associació, mentre que Rafel Oliver (N’Alí) seguirà com a vicepresident. Joana Mora (Llum d’Oli) també es manté en el càrrec de secretària, igual que Maria Galmés (Flor de Card) en el de tresorera. Segueixen essent vocals Magí Ferriol (Fent Carrerany) i Jaume Ordinas (Campanet). S’incorpora a la tercera vocalia Antoni Riera (Cent per cent), causant-hi baixa Miquel Company (Mel i Sucre), que havia decidit no presentar-se a les eleccions. La trobada va servir per donar compte de les gestions realitzades durant el darrer any, per tenir un intercanvi d’impressions entre els associats presents i per compartir un sopar.


junta.jpg 1.872 Kb


03/03/2006
LA REVISTA EL GROP D'ESPORLES ES DÓNA DE BAIXA

La Junta Directiva de l'Associació de Premsa Forana de Mallorca, acordà donà la baixa a la revista trimestral EL GROP D'ESPORLES, atès que no han tret cap número de la revista des de fa prop d'un any.
Esperem que els nostres companys d'Esporles puguin engrescar-se altre cop en la tasca de publicar el seu mitjà de comunicació a Esporles, el més aviat possible.

20/02/2006
LA REVISTA DE LLOSETA TREU EL NÚMERO 300

En l’edició del mes de gener de 2006, els nostres companys de Premsa Forana, de la revista LLOSETA, han tret al carrer el número 300 de la publicació llosetina. Així doncs, la revista LLOSETA, revista independent d’informació local, arriba a aquest número ben rodó, després de 23 anys de feina continuada en la informació del poble de Lloseta, mes a mes, des de l’any 1983. Hem de donar l’enhorabona a tot el poble de Lloseta per aquesta nova fita en el món de la premsa forana a Mallorca, i ben especialment al seu director, Pau Reynés i a tots els seus redactors i col·laboradors, els quals fan possible cada mes, que la revista LLOSETA arribi als veïnats i ajudi a fer poble entre tots.


27/12/2005
ES SAIG: 25 ANYS = 300 NÚMEROS

Aquest és el títol de l'editorial de la revista ES SAIG, número 300 correponent al mes de desembre de 2005. Sí senyor, un títol ben exacte per a una publicació mensual de Premsa Forana: 25 anys, a revista per mes, dóna 300 revistes en total. Quina exactitud i quina constància. Els algaidins estan d'enhorabona per aquesta doble efemèride, i per la labor feta entre un muntè de gent del poble per aconseguir mes a mes, i any rere any, arribar a aquesta fita, sense faltar mai a la cita amb el lector, a la cita amb el veí d'Algaida.
L'Obra Cultural Balear d'Algaida és l'artífex d'aquest esdeveniment en el món dels mitjans de comunicació social, i molt especialment entre les publicacions que formem la Premsa Forana de Mallorca. ES SAIG és i ha d'esser un exemple a seguir, per la seva bona feina i per la seva constància.
El passat dia 16 de desembre es feu una festa commemorativa al casal Pere Capellà d'Algaida, amb la presentació d'un muntatge informàtic sobre els 25 anys d'existència d'ES SAIG, realitzat per Gabriel Salas, membre del Consell de Redacció de la revista. També es comptà amb el gaudi, l'alegria i l'emoció que proporciona la música del grup Nou Romancer; i encara hi hagué la presentació de l'obra gràfica realitzada per l'artista algaidí Jaume Oliver Bauzà Torres, component de la Junta Directiva de la delegació a Algaida de l'Obra Cultural Balear.
Tota aquesta celebració ha estat organitzada i patrocinada conjuntament per la revista ES SAIG i per l'Obra Cultural Balear local, amb la col·laboració de l'ajuntament d'Algaida i de Víctor Andreu, del Molí den Xina. Donem doncs l'enhorabona a tota la gent que ha fet possible la revista ES SAIG, i a la que encara hi dedica el seu temps i esforç.

27/12/2005
25è ANIVERSARI DE L'ESTEL

D'encà del 1980 la publicació quinzenal L'ESTEL arriba als territoris de parla catalana, als països catalans, en una publicació en forma de periòdic que compta amb tota classe d'articles i reportatges en defensa de la nostra llengua i en defensa del que ens pertany als territoris dels països catalans.
1980-2005, suposa una etapa de molta feina i dedicació del seu editor i director, Mateu Joan i de la seva nòmina de col·laboradors, que puntualment arriben als milers de lectors arreu dels països catalans. L'ESTEL forma part també de la nostra associació de Premsa Forana de Mallorca, des dels seus inicis, i n'és un referent important.
El 15 de desembre i amb el número 569, l'ESTEL anuncia aquest 25è aniversari. Enhorabona a tot el grup humà d'aquest quinzenal, i que l'ànim i l'esperit no decaigui d'aquí en endavant.

27/12/2005
SA SELLA ARRIBA AL NÚMERO 100

La revista Sa Sella, de Sencelles, edità el seu número 100 en l'edició octubre-novembre 2005. Es tracta d'una publicació bimestral, de 24 pàgines i amb les cobertes a color, que ha arribat a aquest número 100, editan-se des de l'any 1983. El Centre Cultural de Sencelles - Revista Sa Sella és una entitat que forma part de l'Associació Tia Xiroia creada per a l'organització dels actes del 150è (1855-2005) aniversari de la mort de la Beata Francinaina Cirer i Carbonell de la Mare de Déu dels Dolors.
Són així més de 20 anys de portar les notícies del poble als veïns de Sencelles, en una publicació local que té els seus signes d'identitat, i feta completament en català. Sencelles, i el que és i significa tot plegat aquest poble, es veu reflectit en la seva revista, Sa Sella, que amb aquests 100 números ha ajudat a fer poble a casa nostra, a Sencelles, a Mallorca, i en el conjunt de l'Associació de Premsa Forana de Mallorca, i per molts anys.

30/11/2005
EL PRESIDENT DE L'APFM PREN PART A LA V DIADA DE PREMSA LOCAL DE MENORCA

La sala polivalent del municipi menorquí d’Es Mercadal va ser l’escenari, dissabte dia 26 de novembre, de la celebració de la V Diada de Premsa Local de Menorca. El president de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, Gabriel Mercè, va participar a l’acte organitzat per l’Associació de Premsa Local de l’illa, presidida actualment per Miquel Marquès. L’acte va començar amb intervencions del batle d’Es Mercadal, Ramon Orfila, i de la presidenta del Consell de Menorca, Joana Barceló, els quals varen destacar els valors de la premsa més propera a la ciutadania i es varen comprometre a anar augmentant el suport institucional cap a la premsa local. A continuació el polític i columnista Emili Pons, mercadalenc de naixement, va pronunciar una conferència que va versar sobre una de les revistes associades a la Premsa Local de Menorca, “Xerra i xala”, que precisament compleix enguany els seus primers deu anys d’existència. Pons va recordar el dia que va aparèixer el primer nombre de la publicació, així com la trajectòria recorreguda per aquest mitjà durant una dècada. La diada va continuar amb el lliurament de guardons que, cada any, realitzen les revistes associades a algun dels seus col.laboradors. Pel final es va reservar la presentació del llibre “Reflexions sobre el paper de la premsa local a Menorca”, que compta amb aportacions de Joan Melià, Aina Moll, Gabriel Mercè, Miquel A. Limón, Miquel Marquès i Marta Coll. La presentació de l’obra va servir perquè Mercè, Marquès i Emili Pons encetassin un debat sobre el paper dels mitjans de comunicació locals en l’àmbit dels pobles, sobre el suport institucional d’aquest món comunicatiu, i en referència a la manca de presència de la publicitat de les diverses administracions supramunicipals a les seves pàgines.

18/10/2005
LA REVISTA ARRÒS AMB SALSETA, DE BINISSALEM, ARRIBA AL NÚMERO 100

Amb el número d'octubre, la revista binissalemera, ARRÒS AMB SALSETA, aconsegueix arribar a l'edició número 100. 100 revistes d'una publicació associada a Premsa Forana de Mallorca, que ha anat evolucionant any rere any i que ha aconseguit ser el mitjà de comunicació escrit que afecta a tota la gent de Binissalem, amb una tasca mensual ben acurada i amb una presentació i maquetació força interessants. ARRÒS AMB SALSETA es va consolidant en el panorama de les publicacions de Premsa Forana, i és una de les punteres, de periodicitat mensual. Amb motiu d'aquesta efemèride, es fa un dinar d'Arròs amb Salseta el diumenge dia 30 d'octubre, a ca n'Arabí, Binissalem. Des de Premsa Forana de Mallorca, els hi volem donar l'enhorabona i encoratjar-los a continuar amb la feina de fer poble, a través de la revista.


13/09/2005
PREMSA FORANA A LA RÀDIO

El magazine setmanal "No et quedis a ca teva", emès per IB3 els dissabtes a partir de les 9 del matí, amplia la seva programació a partir del proper dia 10 de setembre. Entre d'altres seccions, n'hi haurà una dedicada a la Premsa Forana, que podrà incloure les notícies més destacades dels mitjans, presentació de les revistes, continguts, seccions, col·laboradors... etc.
Les revistes interessades en participar-hi i mostrar aspectes del seu contingut poden fer arribar els exemplars a...

Premsa Forana a la ràdio
C/ Major, 43
07141 Marratxí

 

01/09/2005
10 ANYS DEL PUNT INFORMATIU POLLENÇA

Dia 15 d'agost de l'any 1995, va sortir a llum el número zero de PUNT INFORMATIU POLLENÇA (PiP), un quinzenal pensat per convertir-se en punt de trobada per informar i estar informat. Aquest any 1995, Gracià Sànchez es va instal·lar a Pollença i va posar en marxa el Gall Editor, una empresa editorial pensada per treure quinzenalment el PUNT INFORMATIU i també per publicar llibres, principalment d'autors novells.
Després de tots aquests anys fent feina per tota la zona nord de Mallorca, i especialment per Pollença, el consell de redacció, ha canviat al llarg dels anys. Inicialment aquest estava format per Eva Cerdà, Josep Cifre, Miquel Cifre i Pere Sales, i en l'actualitat, els que s'encarreguen d'omplir de contingut les pàgines del periòdic són: Eva Cerdà, Irma Uría, Maria Magdalena Tortella i Antoni Xumet.
En les seccions hi predomina la informació local. Les primeres planes sempre es dediquen a la informació d'actualitat relacionada amb Pollença i els pollencins, i llavors venen les planes d'esports i les aportacions dels diversos col·laboradors (Tema, Varietats, Opinió o Qüestió, són els noms de les seccions de PUNT INFORMATIU). També s'han consolidat com a seccions fixes: Anuncis Breus, Fil Directe, Veu del Lector, Contrapunt, Foto Antiga etc.
Llavors hi ha els números especials que, seguint el cicle de l'any, es dediquen a les festes populars o a la principal activitat econòmica de Pollença: el turisme.
Així doncs, tenim ja aquests 10 anys de PUNT INFORMATIU, una realitat editorial dirigida per Gracià Sànchez, i que sigui per molts anys més. Enhorabona a tots!

01/09/2005
LA REVISTA ARIANY ARRIBA AL NÚMERO 250

La revista ARIANY ha tret al carrer la revista de maig-juny, amb el número d'edició 250; un número ben rodó.
ARIANY és una publicació que existeix des de fa ja 36 anys, surt amb periodicitat bimestral.
Aquest número 250 ve carregat amb 40 pàgines d'articles, reportatges i entrevistes, i sobretot amb la il·lusió continuada des de fa ja tants anys, d'informar el poble d'Ariany, del que és i significa Ariany com a poble, del que pensa i fa la seva gent, dia a dia; i tot això, suposant per al poble un referent important com a mitjà de comunicació social, associat a Premsa Forana de Mallorca.
Des de l'APFM volem donar l'enhorabona als responsables de la revista, i a tot el poble d'Ariany, per la seva bona feina i per la seva continuïtat envers la comunicació escrita local. Molts d'anys!

 

11/08/2005
ACORD DE L’AJUNTAMENT D’ARTÀ EN DEFENSA DE LA PREMSA FORANA

L’ajuntament d’Artà, encapçalat pel batle, Rafel Gili, ens envià el text d’un acord aprovat pel Ple de l’Ajuntament del dia 28 de juny de 2005, referent a: “APROVACIÓ, SI S’ESCAU, DE LA MOCIÓ QUE PRESENTA UN REBUIG A LA MANCA D’AJUTS PER A LA PREMSA FORANA, DEL GOVERN DE LES ILLES BALEARS I DEL CONSELL DE MALLORCA”.

La Secretària de l’Ajuntament ens informa del document següent:

CERTIFIC:
Que el Ple d’aquesta Corporació municipal, a la sessió ordinària, de dia 28 de juny de 2005, amb les formalitats legals i reglamentàries vigents, adoptà, entre d’altres, el següent acord:

1 L’Ajuntament d’Artà demana una rectificació immediata tant al Govern Balear com al Consell de Mallorca perquè posa en perill tota una xarxa comunicativa insubstituïble, fonamental per a les relacions humanes, socials i culturals dels 46 pobles en què Premsa Forana hi és present.
2 L’Ajuntament d’Artà insta a la Direcció General de Política Lingüística i al Consell de Mallorca a tornar a convocar els ajuts per a la Premsa Forana.
3 Trametre aquest acord a l’honorable senyor Miquel Melià, director General de Política Lingüística del Govern Balear, a l’honorable senyora Dolça Mulet, presidenta de l’àrea de cultura del Consell de Mallorca i al senyor Gabriel Mercè, president de l’Associació de Premsa Forana i director del Setmanari La Veu de Sóller.Firmat per la Secretària Celia Martínez-Piñeiro, i pel batle d’Artà, Rafel Gili.

19/07/2005
25 ANYS I NÚMERO 300 DE LA REVISTA MEL I SUCRE, DE SANT JOAN

La revista santjoanera Mel i Sucre arribà al número 300 en l'edició del passat mes de juny. Són també 25 anys d'existència d'aquesta publicació que començà a sortir pel juny de l'any 1980. En el número 300, la revista, editada pel l'associació Mel i Sucre, publica una sèrie d'articles sobre aquesta efemèride, entre ells de: Joan Matas, batle de Sant Joan, Gabriel Mercè, president de Premsa Forana de Mallorca, Miquel Company, ex-president de l'APFM, Carles Costa, president del Centre Cultural de Sant Joan, Guillem Bou, un dels fundadors de Mel I Sucre.
Des de l'Associació de Premsa Forana de Mallorca, donem l'enhorabona a tots els santjoaners per aquesta realitat editorial que és Mel i Sucre, i els encoratgem a continuar amb la seva tasca, dia a dia, mes a mes i any rere any.

29/06/2005
LA REVISTA "ALCÚDIA" ES DÓNA DE BAIXA DE L'APFM

Després d'un any d'haver accedit a la nostra associació, la revista Alcúdia, coordinada per Pau Fuster, ens demanà la baixa de l'APFM el dia 6 de juny, i la Junta Directiva nostra, li acceptà, pocs dies després.


29/06/2005
SA RIBA, NOVA REVISTA A MURO

L'Associació de Premsa Forana de Mallorca, acceptà donar d'alta en la nostra associació, la nova revista de Muro, anomenada: SA RIBA, la qual ens envià la petició d'accés a l'APFM juntament amb els 3 primers exemplars.
Sa Riba sortí al carrer amb el número 1 el passat mes d'abril, i ara mateix ja treu el número 4, correponent al mes de juliol.
L'edita l'Associació Cultural Sa Riba, i n'és el coordinador Manuel Perelló.
El subtítol de la revista és: Revista informativa local de Muro, i té el seu domicili social a l'apartat de correus número 68 de Muro.
És una revista d'una trentena de pàgines, amb format DIN A-4 i amb les cobertes a color.
Li donem doncs l'enhorabona a la gent de Muro per haver posat en marxa aquest nou projecte editorial de Premsa Forana, i a la vegada, també la benvinguda a la nostra associació, i que sigui per molts anys.


07/06/2005
EL SETGE A LA PREMSA FORANA

Benvolguts amics:


Com ja deveu saber, ahir dilluns (6 de juny de 2005) va tenir lloc a la nostra seu de Sant Joan la presentació pública de l'editorial conjunt titulat "El setge a la premsa forana" que parla de l'escassa protecció de les nostres publicacions per part de determinades institucions.

En aquest correu adjuntam el text de l'editorial, pregant-vos que el publiqueu el més aviat possible, més una crònica de la roda de premsa que també podrieu incorporar a les vostres edicions per tal de donar-li una major transcendència. A la pàgina web premsaforana.com hi trobareu, en uns dies, fotografies al.lusives.

spf-editorial.doc
spf-rodadepremsa.doc
spf-junta.jpg

06/06/2005

EL SETGE A LA PREMSA FORANA

Vivim una època en què la comunicació travessa un moment d’esplendor. Mai cap societat no havia estat tan connectada a la resta del món per saber què passa, ni havien existit mai tants instruments al seu servei: des de la televisió al telèfon mòbil i els missatges, passant per internet, els diaris gratuïts, la premsa escrita, les revistes...
Les institucions de les Illes Balears, ben atentes, han captat aquesta aparent facilitat per arribar al ciutadà i han augmentat el pressupost dedicat a comunicació i a publicitat. Els gabinets de premsa han proliferat espectacularment, les campanyes publicitàries són constants, s’han destinat partides importants a subvencions als mitjans de comunicació i... fins i tot, s’han creat una ràdio i una televisió públiques per ser present, el Govern, en el pastís comunicatiu i tenir-hi una veu pròpia, sense intermediaris.
Intencionadament oblidades pel poder, però reconegudes pel poble, han restat marginades una cinquantena de petites publicacions que romanen fora de les campanyes de publicitat i dels augments dels ajuts institucionals que monopolitzen mitjans més potents. La Direcció General de Política Lingüística del Govern Balear ha deixat de convocar els ajuts econòmics per a la premsa en català. El Consell de Mallorca ha fulminat els dos convenis amb els que finançava una part simbòlica de les despeses d’impressió de les publicacions de la part forana de l’illa. Les institucions en general es neguen a inserir les seves campanyes publicitàries, teòricament de l’interès de tots els ciutadans, a la premsa forana.
Però la premsa forana -i tu, amic lector, ho sabràs millor que ningú-, és una de les baules més importants en el procés comunicatiu de tot mallorquí, perquè t’informa d’allò que més t’interessa, que és el que passa el teu voltant més immediat, al teu poble, a la teva gent, a tu mateix. És el que més t’afecta.
El 60% de la població mallorquina és lectora d’alguna de les publicacions de l’Associació de la Premsa Forana de Mallorca. A l’any editam 1.600.000 exemplars, 35.000 pàgines diferents –la pràctica totalitat en català- dedicades als pobles i a la seva gent. Som 1.200 persones que hi treballam, quasi totes sense cobrar res a canvi, però es necessiten 5 milions d’euros per mantenir aquesta estructura comunicativa tan nostra i tan arrelada, com ho prova l’existència de mitjans amb més d’un segle de continuïtat.Volem denunciar una situació d’injustícia envers les 46 publicacions agrupades a l’entorn de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, assetjades tant pel Govern Balear com pel Consell de Mallorca amb la clara intenció de fer-nos desaparèixer.
Volem denunciar que les institucions no protegeixen el ciutadà, que té dret a rebre informació veraç d’allò que succeeix al seu voltant a través dels mitjans de la part forana de Mallorca, que es volen fer callar.
Volem denunciar que ni el Govern ni el Consell no són favorables al que diu la Llei de Normalització Lingüística sobre el dret del ciutadà a rebre informació en llengua catalana, perquè han eliminat els ajuts a la premsa en català.
Volem denunciar que els nostres polítics es miren l’illa des de Palma, i com que la premsa forana a Palma no hi té gaire transcendència fan com si no existís.
Volem agrair als nostres lectors i anunciants la seva fidelitat al llarg de tants anys. Ells ens coneixen, saben que el de la premsa forana és un periodisme ben fet, exacte i precís. Si no fos així ells ho haurien notat i ens haurien deixat de llegir.
Demanam una rectificació tant del Govern Balear com del Consell de Mallorca, perquè estan posant en perill tota una xarxa comunicativa insubstituïble, fonamental per les relacions humanes, socials i culturals dels 46 pobles en els que som presents.
I demanam una protecció més duradora i menys arbitrària de les publicacions locals a través de la redacció d’una llei reguladora de les subvencions als mitjans de comunicació, així com de les campanyes de publicitat de les administracions adreçades a tots els ciutadans, i no només a una part de la societat.

23/05/2005
ACAMPALLENGUA 2005
PORRERES, DIES 28 I 29 DE MAIG

L'acampallengua 2005 tendrà lloc a Porreres els dies 28 i 29 de maig. Aquesta gran trobada de joves tornarà a consistir en dos dies plens d'activitats que suposaran, un any més, una gran mobilització del moviment juvenil mallorquí en favor de la llengua pròpia de Mallorca, la llengua catalana.
Per què feim l'Acampallengua?
· Perquè és una demostració de l'ús normal de la llengua. Normalitat que contribueix a la integració dels joves que, nascuts a Mallorca o provinents d'altres països, no parlen habitualment en català.
· Perquè és una mobilització que dóna un impuls a les entitats i a les persones que fan feina pels mateixos objectius de promoure l'ús del català.
· Perquè contribueix a popularitzar la cultura que es fa actualment en català.
· Perquè és un espai de trobada de tos els Països Catalans, amb participants de diversos indrets de les Illes i del territori continental.
· Perquè és una demostració que els joves són seriosos a l'hora de fer feina per la llengua, és una eina de reivindicació i participació activa dels joves.
· Perquè ens ho passam bé.
Què hi haurà a l'Acampallengua?
Tallers, jocs, competicions esportives, mostra de música jove, mostra de cantautors, ballada popular... I dissabte vespre gran concert: Es Reboster, Antònia Font, Obrint Pas, Lax'n Busto, Oprimits, i alguna actuació sorpresa.
Bé, per informar-vos de tot mirau la pàgina web www.jovesllengua.org
I podeu participar aportant voluntaris per col·laborar en l'organització, coordinant una mica el transport, fent arribar la convocatòria a tots els sectors del poble, a través de repartiment de cartells i programes a botigues, associacions; a través de correus electrònics, missatges de mòbil, etc.
Vos esperam dia 28 i 29 de maig a Porreres. Fins aviat!
Joves de Mallorca per la LLengua

11/05/2005
XI DIADA PER LA LLENGUA (PALMA, 14 DE MAIG) ACAMPALLENGUA 2005 (PORRERES, 28 I 29 DE MAIG)

L'Associació de Premsa Forana de Mallorca, com a membre de la Comissió Organitzadora d'aquests actes, coordinats per L'Obra Cultural Balear, i organitzats per l'OCB i Joves de Mallorca per la Llengua, us informa: La XI Diada Popular per la Llengua, es farà a Palma el dissabte dia 14 de maig, a partir de les 16.30 h. a Ses Voltes, amb l'acte central a les 18.00 hores.
Es realitzaran les següents activitats:
· Animació infantil amb Trencaclosques.
· Cercavila des de la plaça d'Espanya, amb caparrots d'Estiu, tamborers d'Albopàs, xeremiers, gegants, grallers...
· De Calaix (polifonia tradicional catalana).
· Ballada popular amb Tramudança i Herbes Dolces.
· Actuació castellera amb Castellers de Mallorca i Al·lots de LLevant.
· Concert d'Antònia Font.
· Cantada de la Balanguera. Per al 28 i 29 de maig, es farà l'Acampallengua 2005 a Porreres..

17/01/2005
Diada de Premsa Forana i Assemblea General

L’APFM organitza per a dia 19 de febrer una Diada de la Premsa Forana i Assemblea General. Trobareu tota la informació dins Intranet i rebreu també per correu certificat la convocatòria oficial.

17/01/2005
10 Anys de la revista Arròs amb salseta a Binissalem

La revista ARRÒS AMB SALSETA, de Binissalem, editada per l’associació ARRÒS AMB SALSETA, ha arribat ja als 10 anys d’existència. Un llarg camí d’aquesta publicació, que entrà a formar part de l’Associació de Premsa Forana l’any 1997, que ha estat possible gràcies a l’esforç de tots els col•laboradors de la revista, i especialment a la gent de l’associació ARRÒS AMB SALSETA, que a banda de dur a terme la revista, organitzen tota classe d’esdeveniments a Binissalem; des d’una gimcana nocturna juvenil a un concurs de gloses a les Festes des Vermar.
ARRÒS AMB SALSETA es consolida així com una publicació imprescindible a Binissalem, amb aquesta etapa 1994-2004 que acaben de deixar enrere, i és també una revista important dins la nostra associació, donant mostres d’una feina ben acurada, i amb un gran futur en endavant.
Des de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, ens congratulem d’aquesta efemèride a Binissalem, i els encoratgem a continuar envant pel bé de tot plegat a Binissalem, i del col•lectiu que formem totes les publicacions de Premsa Forana. Enhorabona! .

31/12/2004
Revista del cercle d'Alaró, una nova revista associada

La REVISTA DEL CERCLE, D’ALARÓ, entra a formar part de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, a partir de l’1 de gener de 2005.
La revista del cercle va néixer l’any 1973, i fins ara, ha conegut un seguit de diferents etapes.
En l’actualitat surt al carrer mensualment, amb 20 pàgines, dividides entre les notícies locals, opinions, entrevista, reportatges, Fent Camí –secció parroquial-, Alaró de tots –immigració-, Memòria Històrica, Esplai, esports i passatemps.
L’equip coordinador està format per: Esther Gorgoso, Maribel Matas, Pilar Fiol, Bartomeu Noguera, Mateu Comas i Antònia Martorell.
Des de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, donem l’enhorabona a aquesta nova publicació associada, per continuar el seu camí a Alaró, i li donem les gràcies per comptar amb la nostra confiança i per molts anys.

 

07/12/2004
“Veu de Sóller” commemora el quinzè aniversari amb un llibre

El setmanari “Veu de Sóller” celebra enguany el quinzè aniversari de la seva fundació, ocorreguda el mes de maig de 1989. Aquest dissabte, dia 11 de desembre, a les 19’30 hores, l’associació cultural editora del periòdic ha organitzat un acte social de celebració que tendrà lloc al saló d’actes del Col·legi Sagrats Cors de Sóller. Al mateix temps serà presentat el llibre “A tota veu” que és una antologia dels millors reportatges publicats al setmanari durant aquests quinze anys de vida.

23/11/2004
El setmanari "Cent per Cent” arriba al número 100

Una altra de les nostres publicacions celebra una efemèride, en aquest cas, l’arribar a un número 100. Es tracta del setmanari de Manacor: CENT PER CENT, que el dia 25 de novembre ha publicat la seva edició centenària, una edició ben acurada i que fa arribar a tots els seus lectors el dia a dia de les notícies de Manacor. CENT PER CENT es va consolidant així com un mitjà de comunicació escrit important a la comarca manacorina, sortint setmanalment, i tenint un espai a Manacor que es va arrelant setmana a setmana.
L’equip de redacció i col·laboradors de CENT PER CENT ho celebraren al seu local el passat dijous dia 25, i es feu també un concert al bar Sa Pua, de Porto Cristo, el divendres dia 26 per a commemorar aquests 100 primers números editats.
Enhorabona i a seguir endavant!

02/11/2004
Porreres commemora el número 100 de la revista Llum d'oli

La revista LLUM D’OLI està d’enhorabona per haver cumplit els 100 números, en un acte que es feu a Porreres el passat dissabte dia 23 d’octubre, davant prop d’un centenar de persones.
A l’acte, presentat per la Presidenta de l’Agrupació Cultural de Porreres, Joana Mora, hi foren presents: Maria Barceló, col•laboradora puntual de la publicació, Joan Melià, antic col•laborador tot substituïnt els fundadors, Margalida Barceló, representant el consell de redacció de Llum d’Oli, i el President de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, Biel Mercè.
Després dels corresponents parlaments es feu entrega a la gent que ha col•laborat d’una manera o altra en la confecció d’aquests 100 números de Llum d’Oli, d’una reproducció d’un original dibuix, fet per Miquel Morlà, que ha servit per il•lustrar la façana del número 100 de la revista, el qual també fou entregat al públic assistent.
Finalment, s’acabà la festa commemorativa d’aquest centenari, amb un sopar a Monti-Sion, amb l’assistència d'una setantena de persones.

21/09/2004
Subvencions a mitjans de comunicació social

La Conselleria d’Educació i Cultura acaba de publicar la Resolució del conseller d’Educació i Cultura de 10 de setembre de 2004, de convocatòria per a la concessió de subvencions a mitjans de comunicació social (BOIB núm. 128 dc 14 de setembre de 2004).
Us comunicam que, d’acord amb les consultes realitzades des de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, és més idoni que cada publicació sol•liciti de manera individual la subvenció, si hi està interessada, ja que cada projecte particular podrà ser valorat independentment. Per tot això us informam que l’Associació de Premsa Forana de Mallorca no acudirà a aquesta convocatòria de subvencions per considerar que les publicacions associades poden sortir-ne més beneficiades si hi acudeixen a nivell particular.
D’altra banda, des de la Direcció General de Política Lingüística se’ns ha informat que, finalment, enguany no hi haurà Convocatòria d’ajuts per a la premsa escrita en català (Decret de Normalització Lingüística). El mateix Director General del departament, Miquel Melià, ens ha comunicat que la Resolució del conseller d’Educació i Cultura ja publicada al BOIB i que s’adjunta, substitueix, enguany, la tradicional convocatòria.

21/09/2004
Dijous Setmanari d'Inca compleix 30 anys


La nostra publicació DIJOUS setmanari d’Inca acaba de complir els seus 30 anys d’existència. Des de l’any 1974, són ja 30 anys dedicats a la informació general de la ciutat d’Inca, amb molts esforços i dedicació de l’actual director Andreu Quetglas i el seu equip de feina i col•laboradors.
Una publicació associada a la Premsa Forana, que dóna una vàlua important a la tasca que es fa a la part forana, i ajuda a consolidar el que suposa el nostre esforç col•lectiu, el de totes les publicacions de l’illa que conformem la nostra associació i que va agafant un pes notori en el món editorial de les Illes Balears.

02/08/2004
Revista Miramar: 15 anys a Valldemossa.

L’Obra Cultural Balear de Valldemossa es complau a convidar-vos a la festa de celebració del 15è aniversari de la revista MIRAMAR, que tindrà lloc el divendres dia 6 d’agost a les 19 hores, a la plaça de la Cartoixa de Valldemossa.
Amb l’organització a càrrdc de l’OCB a Valldemossa i el suport de l’Ajuntament de Valldemossa, hi actuaran: Genia Tobin i Tomeu Estaràs dels Valldemossa i l’Escoleta Municipal de Ball de Valldemossa. Farà un parlament el senyor Sebastià Trias Mercant, i en acabar hi haurà un petit refrigeri. Vos hi esperam a tots. .

21/07/2004
L’Associació de Premsa Forana de Mallorca signa un conveni de col·laboracióamb la Germandat de Donants de Sang de Mallorca.

El president de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, Gabriel Mercè, i el president de la Germandat de Donants de Sang de Mallorca, Llorenç Vallori, han signat un conveni de col•laboració entre les dues entitats per a la promoció de les activitats i objectius dels donants, en un acte que ha comptat amb la presència del gerent del Banc de Sang balear, Víctor Gistau.

01/06/2004

Alcúdia, nova revista de Premsa Forana.

La Junta Directiva ha acordat acceptar la integració de la revista “Alcúdia” a l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, que ja disposa de tres números editats. De caràcter mensual, “Alcúdia” és una revista de caire bàsicament informatiu, en format DIN-A 4 que eleva a 46 les publicacions inscrites a l’associació.

Les seves dades són:
Alcúdia
C/. De la Creu, 12
07400 Alcúdia
Responsable: Pau Fuster
Telèfon 615 188 987
Correu electrònic: paufuster@wanadoo.es17/05/2004
Dia 18 de maig, Assemblea General Extraordinària.

El proper dimarts, 18 de maig, tendrà lloc una Assemblea General Extraordinària, a les 20 hores en primera convocatòria i a les 20,30 hores en segona, a la seu de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca per tal de regular els estatuts d’aquesta entitat i adaptar-los a la nova normativa.
Amb l’entrada en vigor de la nova llei reguladora del dret d’associació, és necessari revisar els estatuts de totes les associacions nascudes amb anterioritat a 26 de maig de 2002 per tal d’adaptar-los a la realitat actual, i cal fer-ho abans de dia 26 de maig, quan es compliran dos anys d’ençà de la seva aprovació.
En el cas no de l’APFM és necessari fer cap adaptació perquè no contravenim la nova llei. Malgrat tot, per no quedar fora de la llei, cal aprovar per assemblea la submissió al nou text.

17/05/2004
“Dies i Coses” de Calonge arriba al número 100

Ha sortit a la llum el número 100 de la revista “Dies i Coses” que edita l’Associació Cultural Es Majoral de Calonge. Han passat setze anys des que “Dies i Coses” va irrompre dins el món mediàtic de la comarca de Migjorn, i en aquest temps s’ha consolidat força en el seu objectiu de ser útil a la gent i la seva difusió sobrepassa actualment el miler d’exemplars.
En el número 100 s’evoca l’avinentesa amb un caramull de col•laboracions i dades referents a la història de la publicació tot al llarg de les cent pàgines que el conformen. Els col•laboradors han celebrat l’esdeveniment en el dinar anual de la revista, en el transcurs del qual s’ha concedit el guardó de reconeixement de mèrits “Estrella mostretjada”, que va recaure en Miquel Manresa, l’organista de la parròquia de S’Horta.
Altres actes organitzats han estat la presentació d’uns goigs de Sant Josep, a càrrec de Miquel Pons, la conferència de Felip Munar titulada “Figues i figueres”, la xerrada d’Antoni Vidal i Ferrando sobre “La propietat de la terra de Santanyí” i un homenatge a Blai Bonet amb recital inclòs de Llunàtiques.

16/03/2004
“Furn-Al-Lugg”, una nova revista integrada a Premsa Forana

La publicació trimestral “Furn-Al-Lugg”, editada per l’associació cultural del mateix nom radicada a Fornalutx, ha passat a formar part de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca. Amb continguts variats que van des de la història fins a la literatura, passant per l’esport i l’actualitat de la vila, “Furn-Al-Lugg” ja duu editats tres números (condició indispensable per integrar-se a l’APFM). Amb aquesta són ja 45 les publicacions que pertanyen a l’APFM.

Les seves dades són:
Furn-Al-Lugg
Casal Can Xoroi – Carrer Sa Font s/n.
07109 FORNALUTX
Responsable: Miquel Àngel Adrover Sastre
Tels. 971 612 030 / 636 680 876

02/02/2004
Dia 7 de febrer, Diada de Premsa Forana i Assemblea General

El proper dissabte, 7 de febrer, tendrà lloc una Diada de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca (APFM) en el transcurs de la qual es celebrarà l’assemblea general.
El programa d’activitats començarà a les 11 hores del dematí, amb la benvinguda dels assistents a la seu de l’APFM (carrer Princesa, 22, de Sant Joan) i posterior conferència del president de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal, Antoni Garrido, explicant les activitats d’aquesta entitat, germana nostra.
A les 12 hores tendrà lloc la presentació de la pàgina web de l’APFM a càrrec de Guillem Vanrell i Gabriel Salas, autors del disseny, que atendran a continuació els dubtes sobre la mateixa que li plantegin els assistents.
A les 14 hores la Diada prosseguirà al restaurant Can Tronca (proper a la seu de l’APFM), moment en el que tendrà lloc un dinar de companyonia.
Ja l’horabaixa es celebrarà, a porta tancada, l’Assemblea General, precedida de l’entrega dels Reconeixements de Mèrits de Premsa Forana.
La Diada compta amb el patrocini del Govern de les Illes Balears.

01/02/2004
“Veu de Sóller” aglutina 700 persones en la Marxa per la Pau

L’Associació Cultural Veu de Sóller, editora del setmanari del mateix nom, ha aconseguit convocar 700 persones a la tercera edició de la Marxa per la Pau, que s’ha celebrat avui diumenge, 1 de febrer.
La Marxa s’ha iniciat després de la lectura d’un manifest que diu “prou” a l’ús de la força, a la manca de justícia, a la fabricació d’armes, a la construcció de nous murs, a la guerra... Després de recórrer els carrers més cèntrics de Sóller, la Marxa ha finalitzat davant l’Ajuntament amb una berenada i una ballada popular.
Més de cent entitats, entre elles algunes publicacions de l’Associació de Premsa Forana, s’havien adherit al manifest.

27/01/2004
“Miramar” prepara el II Vespre de poesia a Valldemossa

La revista “Miramar” de Valldemossa, juntament amb S’Esclop-Quadern Cultural i la delegació local de l’Obra Cultural Balear, han preparat per al proper dissabte, dia 7 de febrer, a les 19’30 hores, al Palau del Rei Sanç, el II Vespre de poesia.
L’acte, amb entrada gratuïta, comptarà amb la col•laboració dels poetes Àngels Cardona, Joan Pomar Mir, Gabriel de la S.T. Sampol i Tomeu Vanrell. També hi intervendrà el músic cantautor Sinto Serra i les ballarines, coreògrafes i professores de dansa Laura Girotto i Helwa. Alhora es podrà contemplar la mostra escultòrico-fotogràfica de Gaspar Servera i Miquel J. Servera.

05/01/2004
“Bellpuig”: 700 números entre 1960 i enguany

La revista quinzenal “Bellpuig”, d’Artà, ha publicat aquest mes de febrer el número 700 de la seva llarga col•lecció. Nascut el 5 de gener de 1960, “Bellpuig” ha estat, i és, una publicació perseverant, arrelada i coherent, fruit de la feina d’un bon grapat de col•laboradors que han sabut respectar les opinions més diverses, ser molt puntuals en la sortida de les edicions i escrupulosos en l’economia de la casa.
Aquestes són, segons afirmen, els secrets per mantenir una publicació durant prop de 45 anys.
Entre els esdeveniments més significatius de “Bellpuig”, cal esmentar la commemoració del 25è aniversari, l’any 1985, la celebració del número 500 o la celebració del 40è aniversari. “Bellpuig” preveu continuar amb la mateixa línia d’informació local fins arribar, com a mínim, a les noces d’or i al número mil.

31/12/2003
“Cap Vermell” edita el número 250

La revista mensual de Capdepera, “Cap Vermell”, ha publicat aquest mes de desembre el número 250 de la seva trajectòria, que ja compta amb 23 anys de treball.
Alhora, informen que han atorgat el Premi Cap Vermell al Club Cultural Banda de Música de Capdepera, que serà entregat el proper dissabte, 7 de febrer, al Teatre Municipal de Capdepera. Aquest guardó s’entrega habitualment a una entitat o personalitat local que s’ha distingit per la seva tasca altruista en favor de Capdepera.

29/12/2003
“Llum d’Oli”: cada dos mesos durant 25 anys

Des de l’any 1978, Porreres compta amb la publicació bimestral “Llum d’Oli” que demostra, número rera número, el dinamisme sociocultural del poble.
Confessen, en el número commemoratiu del quart de segle d’antiguitat, aparegut aquest mes de desembre, que “pretenia ser una felicitació nadalenca que havia d’enviar-se als socis de l’Agrupació Cultural”, però s’ha convertit en una publicació consolidada, amb multitud de col•laboradors, plural, integradora, defensora de l’ús normal del català i compromesa amb els esdeveniments que transcorren a Porreres.

13/12/2003
“Llucmajor de pinte en ample” celebra un doble aniversari

La revista “Llucmajor de pinte en ample” ha llançat al carrer el número 250 que ha coincidit, precisament, amb el 25è aniversari de la fundació de la delegació llucmajorera de l’Obra Cultural Balear, editora de la revista des de fa 22 anys.
Col•laboradors, socis, amics i simpatitzants de “Llucmajor de pinte en ample” han celebrat avui el doble aniversari al Cafè Colon d’aquesta localitat amb una vetllada en la que s’ha fet una ullada a les portades més interessants de les 250 que s’han editat fins ara, fent un repàs a la història local del darrer quart de segle. També s’ha donat lectura al manifest “Llucmajor: un present per construir, un futur per compartir”, un compromís de l’OCB amb el seu poble, la seva cultura, el seu esperit democràtic i el seu entorn urbà i natural.
El president de l’Associació de Premsa Forana, Gabriel Mercè, i el president de l’Obra Cultural Balear, Antoni Mir, han compartit la vetllada amb els companys de Llucmajor.

13/11/2003
“S’Unió de S’Arenal” edita el número 200

La revista mensual “S’Unió de S’Arenal” acaba de publicar el seu número 200, en el que suposa una aventura que ja dura quinze anys. Alguns col·laboradors recorden, en els articles commemoratius, els esforços i les penúries dels inicis, alhora que renoven la il·lusió en aportar cada mes, durant molt més temps, les notícies de s’Arenal, amb el suport dels qui hi escriuen, d’anunciants, de subscriptors, de lectors i d’amics.

13/11/2003
La revista “Sa Sella” de Sencelles fa 20 anys

Amb la intenció de donar servei al poble va néixer fa 20 anys la revista “Sa Sella”, que aquest 2003 ha estat de festa i ho ha commemorat amb una vetllada festiva i amb referències de l’aniversari a tots els números editats enguany. En una festa celebrada el passat mes d’agost, “Sa Sella” va homenatjar totes aquelles persones que, de manera directa o indirecta, han anat forjant un projecte que consideren ben consolidat.

01/11/2003
L’Associació de Premsa Local de Menorca celebra la seva III Diada

Dia 1 de novembre s’ha celebrat a Alaior la III Diada de la Premsa Local de Menorca, en la que l’Associació de Premsa Forana de Mallorca hi ha tengut un paper destacat.
El president de la nostra associació, Gabriel Mercè, hi ha estat convidat i hi ha pronunciat una conferència titulada “Premsa Forana: la realitat de la premsa local a Mallorca”.
L’acte, que ha tengut lloc a la sala de plens de l’Ajuntament d’Alaior, ha comptat amb la presència de la presidenta del Consell de Menorca, Joana Barceló, del batle de la ciutat, Antoni Gómez, i del president de l’Associació de Premsa Local de Menorca, Miquel Marquès. En el transcurs de la Diada cadascuna de les quatre publicacions associades, “Alaior Esportiu”, “S’Ull de Sol”, “Xerra i Xala” i “Ventet de Fornells”, han entregat guardons de reconeixement a alguns dels seus col•laboradors més actius.
La Diada ha coincidit amb la inauguració, al mateix Ajuntament d’Alaior, de la Mostra de Revistes en Catal
à.

18/10/2003
La Mostra de Revistes en Català, a Menorca

L’exposició de publicacions editades en català, de caràcter itinerant, que roda des del passat mes de març, és des d’aquests dies a l’illa de Menorca, i es podrà veure a tots els seus municipis.
La Direcció General de Política Lingüística, organitzadora de la Mostra de Revistes en Català, té previst que l’exposició romangui oberta una setmana a les següents poblacions: Fornells, Es Mercadal, Alaior, Sant Lluís, Es Castell, Maó, Es Migjorn Gran, Ferreries i Ciutadella.
La Mostra compta amb el suport de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca i en ella s’hi poden veure les publicacions editades íntegrament en català tant del la nostra associació com de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, de l’Associació de Premsa Local de Menorca i d’altres de caire més independent. En total s’hi agrupen un centenar de capçaleres.

pedrany de marina, que cobreix encara en algunes cases antigues una obertura existent entre la cuina i l’entrada i através de la qual es pot vigilar la primera estància de la vivenda. Antoni Adrover va agrair l’Estrella Mostrejada amb alguns càntics pagesos que ja no s’usen i que alguns dels seus descendents segueixen practicant per fortuna.
Antoni “Paulo”, a més de consevar aquest tipus de música tradicional, és un excel·lent ballador i ha ensenyat a centenars de persones el ball de bot propi de la zona del Llevant de Mallorca.